Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Προπαγάνδα «οραμάτων» και «μονοδρόμων»

Η πολιτική (και) του ΠΑΣΟΚ και στο πεδίο του αθλητισμού, ενταγμένη βέβαια στις γενικότερες επιδιώξεις των κεφαλαιοκρατών, μέρα με τη μέρα γίνεται πιο βαθιά αντιλαϊκή. Μετατρέπει (αξιοποιώντας στο μέγιστο και την καπιταλιστική κρίση) όλο και περισσότερο μια ζωτική ανάγκη του λαού, από δικαίωμα σε εμπόρευμα.

Οι εκφραστές - εφαρμοστές αυτής της πολιτικής γνωρίζουν καλά ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων και λειτουργούν σε βάρος των πολλών. Γι' αυτό επιδιώκουν καθημερινά τον εξωραϊσμό των επιλογών τους. Τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας που θα δείχνει «κούκλα» και ας είναι «πανούκλα».

Βασικό εργαλείο στην προσπάθειά τους αυτή, είναι η προπαγάνδα. Εχει ήδη ξεκινήσει, και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κορυφωθεί, μια «βαριά» επίθεση με στόχο τη χειραγώγηση των συνειδήσεων (ό,τι ακριβώς συμβαίνει και σε άλλους τομείς, εργασιακά, ασφαλιστικό κλπ). Με «μισές αλήθειες», διαστρεβλώσεις, άλλοθι, πιασάρικα «οράματα», να πειστεί και ιδεολογικά η πλειοψηφία του λαού για το «αναγκαίο κακό» του «μονόδρομου». Να αποδεχτεί ακόμα μεγαλύτερη αφαίρεση των δικαιωμάτων του και στον αθλητισμό.

Τα λεφτά που προορίζονται για τον αθλητισμό συνεχώς μειώνονται, γιατί η «δύσκολη οικονομική συγκυρία» επιβάλλει «κόψιμο της σπατάλης», «νοικοκύρεμα» κλπ. Με αποτέλεσμα βέβαια όλο το οικοδόμημα να ασφυκτιά και να το οδηγούν σε τρεις επιλογές. Να μεταφέρει τα βάρη στους αθλούμενους και τις οικογένειές τους, ή/και να μειώσει έως καταργήσει δραστηριότητες, ή/και (όπου υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον) να στραφεί στους επιχειρηματίες...

Την ίδια «δύσκολη οικονομική συγκυρία» στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες και τους επιχειρηματίες τους παρέχεται με διάφορους τρόπους (αλλεπάλληλα χαρίσματα χρεών, φοροαπαλλαγές, περαιώσεις, «ανταποδοτικές» ενισχύσεις κ.ά.)... ένας σκασμός λεφτά. Εκτός της ασυλίας σε καραμπινάτες και διαπιστωμένες παρανομίες.

Από την άλλη, η κυβέρνηση - συνεπικουρούμενη τα μέγιστα από τα αστικά ΜΜΕ - ξεκίνησε ένα μαραθώνιο προπαγάνδας. Π.χ. ο γγΑ, Π. Μπιτσαξής, δίνει συνέντευξη Τύπου και αξιοποιεί τις αγωνιστικές επιτυχίες αθλήματος για να δικαιολογήσει την (γενικότερη) κυβερνητική πολιτική:

«Με λίγα μέσα, δίνουν το παράδειγμα πως ο ελληνικός αθλητισμός μπορεί να κρατηθεί όρθιος και κρατιέται όρθιος στις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Η χρήση των χρημάτων πρέπει να είναι παραγωγική. Δηλαδή πρέπει με λιγότερα να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Η ορθολογική διαχείριση των χρημάτων, παρά τα προβλήματα των αθλητών, τα οποία τα αναγνωρίζω, δίνει καρπούς και αποτελέσματα. Ο αθλητισμός φέτος, παρά τα όσα διαβάζουμε κατά καιρούς ότι πέφτει, κατακρημνίζεται, καταρρέει, όχι μόνο δεν καταρρέει, ακμάζει και ανθίζει στη σωστή κατεύθυνση και σε αυτήν την κατεύθυνση εμείς θα κάνουμε αποφασιστική προσπάθεια, αναδιαρθρωτική για να ενισχυθεί περισσότερο παρά την κρίση»...

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αρμόδιος γα θέματα Αθλησης και Διατροφής, Χρ. Αηδόνης, αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την παρουσίαση του «οράματος». Συχνά πυκνά μας θυμίζει πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν στόχο την υγεία του λαού. Επικαλείται πιασάρικα προγράμματα («Αθληση για Ολους», «Πάρκα Υγείας και Αθλησης», «Διαδρομές Αθλησης» κλπ), κάνει συναντήσεις με παράγοντες και φορείς... «Ξεχνάει» όμως να αναφερθεί στη μείωση ή το κόψιμο των προγραμμάτων σε δήμους, σχολεία, σωματεία κλπ. Να πει για τα λεφτά που συνεχώς μειώνονται. Και βέβαια «ξεχνάει» να γνωστοποιήσει πού θα βρεθούν τα λεφτά, ποιος θα επωμιστεί το κόστος υλοποίησης του «οράματος»". Για το αν και αυτές οι δραστηριότητες από λαϊκό δικαίωμα με δωρεάν παροχή τους από το κράτος, μετατραπούν σε νέο χαράτσι για τους εργαζόμενους και πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματίες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ