Τρίτη 18 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Οργάνωση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής - αργίας

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
H ανάγκη υπεράσπισης της Κυριακής - αργίας, του σταθερού ωραρίου και της πλήρους εργασίας τόσο από τους εμποροϋπαλλήλους όσο και από όλους τους εργαζόμενους τονίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων. Οπως σημειώθηκε, η κατάργηση της Κυριακής - αργίας που μεθοδεύεται από τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια του εμπορίου αφορά κάθε λαϊκή οικογένεια, καθώς θα συμπαρασύρει μια σειρά κλάδους και θα απορυθμίσει τη ζωή των οικογενειών. Με κινητοποιήσεις, γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις, εμποροϋπάλληλοι και μικρομαγαζάτορες σχεδιάζουν να «ανοίξουν» πλατιά το θέμα στα λαϊκά στρώματα.

Ο Γιάννης Κομνηνός, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν έκτακτα ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις, για να οργανωθεί ο αγώνας «από τα κάτω», να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις. Πρώτη παρέμβαση των ιδιωτικών υπαλλήλων, των εμποροϋπαλλήλων και των μικρεμπόρων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ θα είναι στις 24 Γενάρη στις 2 το μεσημέρι, όπου συνεδριάζει το ΓΣ της ΕΣΕΕ με θέμα την Κυριακή - αργία. Παίρνοντας το λόγο ο Φάνης Λάφης, εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, είπε πως η κατάργηση της Κυριακής - αργίας είναι μια ακόμη μεθόδευση των μεγαλεμπόρων για να φύγουν από τη μέση οι μικροί μαγαζάτορες.

Το απελευθερωμένο ωράριο «πάει μαζί» με τις απελευθερωμένες, ευκαιριακές και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, διαφορετικά οι παραπάνω ώρες ανοιχτού καταστήματος θα σήμαινε και νέες προσλήψεις σημείωσε η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Αντίθετα, έχουμε αύξηση της ανεργίας και των απολύσεων, είπε και έφερε το παράδειγμα του καταστήματος ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ στο Ελληνικό: Πριν την απελευθέρωση του ωραρίου δούλευαν 210 εργαζόμενοι και σήμερα μόλις 150. Επιπλέον, συμπλήρωσε, το ωράριο στην πράξη έχει καταργηθεί, αφού ο εργοδότης σε φωνάζει όποτε θέλει να δουλέψεις, δουλεύεις 8ωρο και πληρώνεσαι 4ωρο, ενώ πολλοί εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα δεν ξέρουν ούτε τι ώρα θα δουλέψουν την επόμενη βδομάδα για να προγραμματίσουν τη ζωή τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργαζομένων στα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, οι οποίοι - όπως είπαν - αναγκάστηκαν να δουλέψουν δύο Κυριακές μέσα στις γιορτές, πληρώθηκαν μόνο την προσαύξηση της Κυριακής και πήραν ρεπό αντί για το μεροκάματο που δικαιούνταν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ