Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΕΣΔΚΝΑ και της Αποκεντρωμένης Αττικής, κατέθεσε χτες ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται:

«Εγκρίθηκε την 10/1/2011 από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), στην τελική του μορφή, σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης, με βάση το οποίο, όπως συνάγεται και από προηγούμενες "εκδόσεις" της καθώς και από πρόσφατες δηλώσεις του Υπ. Εσωτερικών, προκύπτουν τα παρακάτω:

Παραχωρείται στο κεφάλαιο "φιλέτο" 450 εκ. ευρώ για την κατασκευή καθώς και 3,5 δισ. ευρώ για την 25ετή λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Διαιωνίζεται η διοχέτευση του 90% των απορριμμάτων της Αττικής, για άλλα 30 χρόνια, στο βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο. Η Ανακύκλωση ρίχνεται στην πυρά καθώς επιλέγεται, υπό τις ευλογίες της ΕΕ, ένα μείγμα πανάκριβων τεχνολογιών, μαζί και αναποτελεσματικών, με κορμό τη μεγιστοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων (1.650.000 τόνοι το χρόνο) και την επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία καύση. Με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής μπαίνουν στο δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ, χιλιάδες αργότερα σε όλη την Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή, που εκδηλώνεται στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, είναι συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και των αιρετών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που συναποφάσιζαν στα αρμόδια όργανα της Τοπικής Διοίκησης.

Υστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την αποτροπή της εξέλιξης αυτής και ταυτόχρονα για τη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες: Τη μείωση των παραγομένων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης - μαζί και της οργανικής - με διαλογή στην πηγή σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων και τη μηχανική ανακύκλωση ενός ποσοστού τους, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη δίκαιη και τεκμηριωμένη, χωρίς "έξωθεν παρεμβάσεις", χωροθέτηση των σχετικών υποδομών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ