Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΤΖΟΡΤΖ ΟΒΑΣΒΙΛΙ
Η άλλη όχθη

Ταινία δυνατή και πειθαρχημένη, αδιάλλακτη και στεγνή από πάθος. Με την κάμερα στο ύψος του παιδικού βλέμματος να αγκαλιάζει τα τραύματα και την πολυπλοκότητα μιας εμφύλιας σύρραξης. Η ταινία γίνεται κοινωνός της καταστροφής και της κατάπτωσης, της ανθρώπινης απορίας, της αμηχανίας και του βαθιού σκαψίματος της γης και των σημαδιών. Κι όλα αυτά με μια παράξενη ποίηση, στους αντίποδες του μελό. Εάν η ταινία ξεφεύγει από την αθλιότητα, προβάλλοντας έναν ονειρικό τόνο ξεκάθαρης οπτικής που την φέρνει κοντά στην προσέγγιση ενός μαγικού κόσμου των παραμυθιών, είναι χάρη στη σκηνική παρουσία του μικρού που επωμίζεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πολλαπλασιάζονται συνεχώς οι άνθρωποι στους οποίους οι πολεμικές συρράξεις απαγορεύουν να ζήσουν. Κι ανάμεσά τους βρίσκεται πλήθος παιδιών σαν τον 12χρονο Τέντο που υποχρεώνεται, στην αρχή του πολέμου μεταξύ Γεωργίας και Αμπχαζίας, σε εξορία, με τη μητέρα του να εκπορνεύεται στον νέο τόπο. Ο Τέντο που δεν ανέχεται να ζει σαν πρόσφυγας, επιστρέφει με μια αποστολή στην πατρίδα του, ψάχνοντας για τον πατέρα του, πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Χωρίς να γνωρίζει την ντοπιολαλιά και φοβούμενος για την ασφάλειά του, ο Τέντο προσποιείται τον κουφό όσο η Οδύσσειά του εξελίσσεται σε φυσικά και συγκινησιακά τοπία και σύνορα όπου βασιλεύουν οι εθνικιστικές νοοτροπίες και ο νόμος του «οφθαλμός αντί οφθαλμού».

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γεωργιανού σκηνοθέτη George Ovashvili. Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Κινηματογράφου και Θεάτρου της Γεωργίας έχει στο ενεργητικό του δύο ταινίες μικρού μήκους, μια το 1997 και μια το 2004. Ο σκηνοθέτης έψαχνε εδώ και καιρό μια ιστορία για την πρώτη, μεγάλου μήκους ταινία του, προτού σκοντάψει στο σύντομο διήγημα του Γεωργιανού συγγραφέα Nugzar Shataidze, το εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία ενός νεαρού αγοριού που φθάνοντας στον τόπο εξορίας, επιστρέφει στον τόπο απ' όπου ξεκίνησε, ψάχνοντας να βρει τον πατέρα του που έμεινε πίσω στην Αμπχαζία.

Παίζουν: Τέντο Μπεκχάουρι, Γκαλόμπα Γκαμπαρία, Νίκα Αλαγιάγιεφ, Ταμάρα Μέσκι κ.ά.

Παραγωγή: Γεωργία, Αμπχαζία (2009).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ