Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Απροκάλυπτη απόπειρα αμερικανικής παρέμβασης

Συνεχίζουν να φτάνουν στην Τύνιδα διαδηλωτές από όλη τη χώρα για να εντείνουν τις πιέσεις για διάλυση της «μεταβατικής κυβέρνησης» στην παρούσα της μορφή

ΤΥΝΙΔΑ.--

Να υποστηρίξει ανοιχτά τη «μεταβατική» κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μουχάμαντ Γκανούσι (που διατελούσε πρωθυπουργός και υπό τον Μπεν Αλί) έσπευσε χτες η Ουάσιγκτον ενώ την ίδια ώρα στους δρόμους της Τύνιδας, για πρώτη φορά, εμφανίστηκε «αντιδιαδήλωση» υποστηρικτών της «μεταβατικής» κυβέρνησης, η οποία τασσόταν «κατά του κενού εξουσίας και της αναρχίας που προκαλείται από τα μαξιμαλιστικά αιτήματα περί πλήρους αλλαγής εδώ και τώρα». Οι δύο αυτές εξελίξεις συνδέονται αναμφίβολα με τους νέους ελιγμούς της «κυβέρνησης» Γκανούσι για χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την επαρχία και προς τις οικογένειες των θυμάτων από τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην εκδίωξη του Μπεν Αλί (συνολικά 354 εκατομμύρια δολάρια) και για ευρύ ανασχηματισμό της προκειμένου κατευνασθεί η λαϊκή οργή.

Ο ανώτερος απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για τη Μέση Ανατολή, Τζέφρι Φέλντμαν, έφτασε στην Τύνιδα για διήμερες (!) συναντήσεις με την «κυβέρνηση» προκειμένου να «εξεταστούν τρόποι με τους οποίους οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία», χωρίς φυσικά καμία αναφορά στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον ήταν σταθερός υποστηρικτής του καθεστώτος Μπεν Αλί όλα αυτά τα χρόνια. Ο Φέλντμαν, μάλιστα, σε μια εμφανή προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να «αλλάξει την εικόνα των ΗΠΑ» που έχει ο τυνησιακός λαός αλλά και να διασφαλίσει έλεγχο επί της τωρινής ηγεσίας της χώρας, αποπειράθηκε να κολακεύσει τους διαδηλωτές υποστηρίζοντας ότι «η Τυνησία θα μπορούσε ν' αποτελέσει παράδειγμα για τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες σε μεγάλο τμήμα του αραβικού κόσμο».

Παράλληλα με την ωμή αυτή αμερικανική παρέμβαση, έλαβε χώρα η πρώτη, ολιγάριθμη μεν αλλά σημαντική σε συμβολικό επίπεδο δε, διαδήλωση υπέρ της «μεταβατικής κυβέρνησης». Αν και δε γνωστοποιήθηκε ποιος τη διοργάνωσε, οι συμμετέχοντες σε αυτήν φώναζαν συνθήματα που καλούσαν τον τυνησιακό λαό «να δείξει υπομονή επειδή οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο».

Η φιλο-κυβερνητική συγκέντρωση συναντήθηκε στην κεντρική λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, με τους χιλιάδες πολίτες που πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο ζητώντας τη διάλυση της «μεταβατικής κυβέρνησης», την απομάκρυνση όλων όσων σχετίζονται με το προηγούμενο καθεστώς, και την αντικατάστασή της από μια κυβέρνηση αποτελούμενη από εκπροσώπους της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών, φοιτητικών ενώσεων, όλης της αντιπολίτευσης και μαζικών φορέων. Μεταξύ των δύο συγκεντρώσεων σημειώθηκαν μικρο-επεισόδια, που δεν πήραν έκταση με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών, που κήρυξε, χτες, γενική απεργία, μετά την περιοχή της Τύνιδας και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στο Σφαξ, εκφράζοντας και τους συμμετέχοντες στην καθιστική διαμαρτυρία, επιμένει ότι δεν «μπορεί να υπάρξει κανένα βήμα προόδου αν δεν απομακρυνθεί το καρκίνωμα του προηγούμενου καθεστώτος ολοκληρωτικά» και οργανώνει τοπικές επιτροπές οργάνωσης ανά περιφέρεια και περιοχή ενώ δίνει έμφαση στην κινητοποίηση των εργαζομένων σε όλους τους κρίσιμους τομείς του κρατικού μηχανισμού (ηλεκτρισμός, υδροδότηση, τράπεζες, παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη). Στην Τύνιδα έφθαναν και χτες κάτοικοι της κεντρικής και νότιας Τυνησίας για να συμμετάσχουν στην καθιστική διαμαρτυρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ