Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο καπιταλισμός δημιουργεί τη μετανάστευση και κερδίζει από αυτή

Σύσκεψη με φοιτητές και σπουδαστές πραγματοποίησε το Σάββατο το μεσημέρι η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ

Πλούσια συζήτηση για το ποιος ευθύνεται για τη μετανάστευση και ποιος κερδίζει από αυτή, αναπτύχθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στη σύσκεψη που διοργάνωσαν η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Σπουδάζουσας με φοιτητές και σπουδαστές, ανάμεσά τους και μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Θέτοντας το θέμα σε ταξική βάση, ο Αντρέας Καργόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, σημείωσε:

Ποιος δημιουργεί τη μετανάστευση; Είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η ένταση της εκμετάλλευσης των χωρών των μεταναστών από τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια. Είναι οι ίδιοι που υπέσκαπταν το σοσιαλισμό στην Ευρώπη και αλλού. Κανείς δε φεύγει από τον τόπο του για διακοπές, αλλά για να επιβιώσει.

Ποιος συντηρεί τη μετανάστευση; Οι αστικές κυβερνήσεις, η ΕΕ που με νόμους και συνθήκες - όπως το Δουβλίνο 2 - δε δίνουν νομιμοποιητικά έγγραφα στους μετανάστες, στήνουν φράχτες και κατασταλτικούς μηχανισμούς, δε φροντίζουν για τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη στέγαση αυτών των ανθρώπων.

Ποιος κερδίζει από τη μετανάστευση; Ο ίδιος ο καπιταλισμός μέσα από τα χαμηλά μεροκάματα, την ανασφάλιστη εργασία, την υπερεκμετάλλευση. Κερδίζει από τους μετανάστες τόσο σε συνθήκες ανάπτυξης όσο και σε συνθήκες κρίσης.

Ποιος χάνει από τη μετανάστευση; Η ίδια η εργατική τάξη. Πρώτα και κύρια οι μετανάστες που ξεκληρίζονται, κυνηγιούνται, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης κυκλωμάτων εγκληματικότητας. Οι ντόπιοι εργάτες, επειδή οι καπιταλιστές χρησιμοποιούν τους μετανάστες εργάτες για να ρίξουν τα μεροκάματα.

Με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα της Νομικής, ο Αντρ. Καργόπουλος καυτηρίασε τη στάση διάφορων «αριστερών» και μη κυβερνητικών οργανώσεων, που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες με μια «ψευτοανθρωπιστική ευαισθησία» και την ίδια στιγμή εχθρεύονται τα ταξικά συνδικάτα στα οποία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών εργατών: Οικοδόμοι, κλωστοϋφαντουργοί, μέταλλο, επισιτισμός. Τους παρέδωσαν στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους, έριξαν νερό στο μύλο της καταστολής, της τρομοκρατίας, του ρατσισμού και έδωσαν πάτημα στις απόψεις για κατάργηση του ασύλου, είπε.

Μετά τις ερωτήσεις και την κουβέντα που έγινε, υπογραμμίστηκε ότι οι φοιτητές και οι σπουδαστές πρέπει να πρωτοστατήσουν, ώστε οι μετανάστες να έρθουν σε επαφή με το ΚΚΕ, να συμμετέχουν στην οργανωμένη πάλη, σε συσκέψεις, πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ