Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΔΗ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Σε τροχιά συρρίκνωσης ο κλάδος

Ανοίγει αύριο τις πύλες της στον ΟΛΠ και θα ολοκληρωθεί στις 14 του μήνα η φετινή έκθεση «Λαϊκή Τέχνη 2001», στην οποία φέτος συμμετέχουν 300 βιοτέχνες και αναμένεται να περάσουν πάνω από 5.000 επισκέπτες απ' όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χτες το προεδρείο της Ενωσης Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης Αττικής με αφορμή την έκθεση, τονίστηκε ότι ο κλάδος διέρχεται μεγάλη κρίση εξαιτίας τόσο της γενικότερης ασκούμενης πολιτικής σε βάρος όλων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών βιοτεχνών, όσο και των αθρόων εισαγωγών, κυρίως από ασιατικές χώρες, ειδών λαϊκής τέχνης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ενωσης Οδ. Κουμάτος υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος έχει μπει σε τροχιά βίαιης συρρίκνωσης. Ο ίδιος σημείωσε ότι παρόλο που ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, οι επισκέπτες δεν πραγματοποιούν αγορές τέτοιες που να στηρίζουν το εισόδημα του κλάδου. Επίσης, ο πρόεδρος της Ενωσης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα αποτελέσουν ανάσα για τους βιοτέχνες των ειδών λαϊκής τέχνης, με δεδομένο ότι τα ράφια των καταστημάτων είναι γεμάτα από τέτοια είδη που προέρχονται από χώρες της Απω Ανατολής.

Μεταξύ άλλων το προεδρείο της Ενωσης Βιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης Αττικής κατήγγειλε ότι τα όρια τζίρου και αριθμού απασχολουμένων που τέθηκαν για τη χορήγηση του σήματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι τέτοιες που ουσιαστικά αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία που είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν κάτω από 5 άτομα και ζητούν τον περιορισμό των ορίων αυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον κλάδο ειδών λαϊκής τέχνης τον αποτελούν περίπου 6.000 επιχειρήσεις πολύ μικρού μεγέθους, ενώ μόλις το 4% περίπου έχουν 10-15 απασχολούμενους.

Μια ανάσα για τον κλάδο θα μπορούσε να αποτελέσει η πιστή τήρηση της αγορανομικής διάταξης που προβλέπει την αναγραφή με ανεξίτηλο τρόπο της χώρας προέλευσης και ο έλεγχος για το εάν τηρείται ο κανονισμός για τα είδη που θα πρέπει να πωλούνται στα καταστήματα που φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ ως τουριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ