Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Πωλητήριο» για δέκα επιχειρήσεις

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης η ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της   περιουσίας του δημοσίου μέσα στο 2001

Το ξεπούλημα του συνόλου σχεδόν των επιχειρήσεων του δημοσίου, που βρίσκεται στην εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης, «φιλοδοξεί» να φέρει σε πέρας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μέσα στο 2001. Αυτό είπε ουσιαστικά χτες ο ο Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως κυρίαρχη λογική της κυβέρνησης είναι η επίσπευση - με όποιον τρόπο και το ανάλογο τίμημα - της ιδιωτικοποίησης του δημοσίου τομέα. Ειδικότερα, ο «ενεργειακός» τομέας περνάει σύσσωμος στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου, αφού πέρα από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, αναμένεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).

Δέκα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις που προκρίνει ως βασικότερες το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι δέκα επιχειρήσεις, οργανισμοί και τράπεζες είναι:

  • Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ): Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους η κυβέρνηση θα επιδιώξει να παραδώσει μέσω χρηματιστηρίου πακέτο μετοχών της Επιχείρησης. Στις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει η παρουσίαση της επιχείρησης στους «θεσμικούς επενδυτές».
  • Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ): Αναζητείται «στρατηγικός επενδυτής» και εξετάζεται η είσοδό της στο χρηματιστήριο.
  • Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ): Η κυβέρνηση αναζητεί «στρατηγικό σύμμαχο» και αναφέρει ότι βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης προτάσεων.
  • Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα: Τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα που διαχειρίζονται το σύνολο της περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο.
  • Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα: Αν και ακόμη δεν έχει συσταθεί ο φορέας που θα διαχειρίζεται τμήμα της περιουσίας της ΕΤΒΑ και τις Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας, θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
  • Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ): Μέσα στο 2001 η κυβέρνηση επιθυμεί να την έχει ξεπουλήσει.
  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πολύ πιθανά, ακόμα και σήμερα να δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ξεπούλημά τους, ενώ έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα (για την πώλησή τους) τεσσάρων μηνών.
  • Ελληνικές Αλυκές: Εντός του έτους θα πρέπει να έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
  • Κεντρική Αγορά Αθηνών: Στόχος η είσοδος στο χρηματιστήριο.
  • ΛΑΡΚΟ: Εντός του έτους η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει απεμπλακεί από τη ΛΑΡΚΟ, η οποία είναι από τις μοναδικές στο είδος της επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, φέτος μάλιστα σημειώνει αρκετά κέρδη. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι είτε η ιδιωτικοποίησή της ή η μετοχοποίησή της.

Γενικότερα, δεν υπάρχει κάποια σοβαρά αλλαγή στον προγραμματισμό του υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης, δημιουργείται Ειδική Γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης που θα διαχειρίζεται τα κονδύλια του Γ` ΚΠΣ, τα οποία θα διατεθούν σε εποπτεύουσες δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, ποσό που ανέρχεται σε 2,7 τρισεκατομμύρια δραχμές. Γενικός γραμματέας της Ειδικής Γραμματείας αναλαμβάνει ο Ν. Διακουλάκης. Επίσης, τη θέση του μέχρι σήμερα γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης αρμόδιου για θέματα ενέργειας Αντώνη Παπαθανασόπουλου αναλαμβάνει ο Δ. Καλουδιώτης.

Τέλος, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Δημόσια Επιχείρησης Αερίου αναλαμβάνει ο Αριστείδης Βακιρλής ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφήστε τον ΟΤΕ, πάρτε τα όλα τ' άλλα (2007-12-28 00:00:00.0)
Είμαστε καλοί και στο ...ξεπούλημα (2006-03-01 00:00:00.0)
«Στο σφυρί» η δημόσια ακίνητη περιουσία (2004-12-02 00:00:00.0)
Από τη λίστα του 2001 στη λίστα του 2002! (2001-07-29 00:00:00.0)
«Στο σφυρί» δέκα δημόσιες επιχειρήσεις (2001-01-14 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση επισπεύδει τις ιδιωτικοποιήσεις (1998-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ