Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Αφήστε τον ΟΤΕ, πάρτε τα όλα τ' άλλα

Ολόκληρη η επιστολή του υπουργού Οικονομικών στους Αραβες κεφαλαιούχους της «Marfin»

Ξεπουλάμε τα πάντα, όμως τον ΟΤΕ τον έχουμε υποσχεθεί αλλού. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το νόημα της αναφοράς που υπέβαλε προ ημερών στους Αραβες κεφαλαιούχους της «Marfin», με επιστολή που δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

Στην επιστολή του Ελληνα υπουργού σε αυτούς που κατέχουν το ζεστό χρήμα και είναι έτοιμοι να αγοράσουν τον πλούτο της χώρας που ξεπουλά η κυβέρνηση, εμφανίζεται πεντακάθαρα η χωρίς όρια νεοφιλελεύθερη «λογική» της εκποίησης των πάντων που διακατέχει τον Γ. Αλογοσκούφη και συνολικά την κυβέρνηση.

Αναφορά για την κυβερνητική στρατηγική του ξεπουλήματος (ιδιωτικοποιήσεις) και παρακλήσεις για «κομψές» και όχι επιθετικές κινήσεις εξαγορών, που φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, υπέβαλε με επιστολή που απέστειλε στο διαχειριστή επενδυτικών κεφαλαίων του Dubai ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

Σε αυτήν την επιστολή, η οποία απεστάλη στις 7 Δεκέμβρη, ο Γ. Αλογοσκούφης ζητά από τους βασικούς κεφαλαιούχους της «Marfin», που διαχειρίζονται την τεράστια δεξαμενή χρήματος του Εμιράτου, να «μαζέψουν» τον εν Ελλάδι τοποτηρητή τους Βγενόπουλο, καθώς με την επιθετική πολιτική εξαγοράς μετοχών του ΟΤΕ μέσα από το χρηματιστήριο έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Γ. Αλογοσκούφης, αντιμετωπίζει «δημόσια ανησυχία, σχόλια στα ΜΜΕ και αριθμό Ερωτήσεων στο Κοινοβούλιο για το θέμα».


Στην ίδια επιστολή, ο Ελληνας υπουργός επιχειρεί να καθησυχάσει τους Αραβες κεφαλαιούχους, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το ξεπούλημα, όχι μόνο του ΟΤΕ, αλλά και άλλων επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα.

Πάντως, παρά το παρακλητικό ύφος του Ελληνα υπουργού, ο οποίος εμφανίζεται να παρακινεί τους Αραβες κεφαλαιούχους να σπεύσουν, για να εκμεταλλευτούν την πολιτική ξεπουλήματος που ακολουθεί η κυβέρνηση, η επιστολή δεν είχε αποτέλεσμα αναφορικά με την επιθετική πολιτική της «Marfin» για εξαγορά μεριδίων του ΟΤΕ μέσα από το χρηματιστήριο. Ισως για αυτό το λόγο και προκειμένου να μειώσει τις εσωτερικές αντιδράσεις, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αφού δεν έλαβε ικανοποιητική απάντηση από το Dubai, έσπευσε να υποβάλει τροπολογία σχετικά με το μερίδιο του ΟΤΕ που μπορεί να κατέχει κάποια εταιρεία.

Η επιστολή

Η επιστολή, μνημείο οικονομικής, στοχοπροσηλωμένης αγκύλωσης στις επιταγές της νεοφιλελεύθερης λεηλασίας, απευθύνεται στην «αυτού εξοχότητα, υπουργό και διαχειριστή του Dubai Holding Mohammand Al Gergawi» και έχει ως εξής:

«Υψηλότατε,

Δράττομαι της ευκαιρίας να επικοινωνήσω και να μοιραστώ με Σας κάποιους ιδιαίτερους προσανατολισμούς που αφορούν στην πολιτική μας των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΟΤΕ) είναι εταιρεία εθνικής στρατηγικής σημασίας για την Ελληνική Δημοκρατία. Του ανήκουν οι εθνικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας, τις οποίες και διαχειρίζεται. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός είναι επιφορτισμένος να εξασφαλίζει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην ελληνική επικράτεια και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Επίσης, ο Οργανισμός συμμετέχει σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας της χώρας.

Στη γραμμή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνησή μας έχει αποφασίσει σταδιακά να μειώσει το κρατικό μερίδιο στην ιδιοκτησία του ΟΤΕ. Ομως, έχει η κυβέρνηση επίσης επανειλημμένα δημόσια διακηρύξει ότι σκοπός της είναι να ευθυγραμμίσει τα συμφέροντα του ΟΤΕ με μια μεγάλη Ευρωπαϊκή εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Από τον Αύγουστο αυτού του χρόνου η "Marfin Industrial Group" (MIG) επιθετικά έχει μεγαλώσει το μετοχικό της μερίδιο στον ΟΤΕ. Λόγω της εθνικής και στρατηγικής σημασίας του ΟΤΕ, προκλήθηκε δημόσια ανησυχία, σχόλια στα ΜΜΕ και αριθμός Ερωτήσεων στο Κοινοβούλιο για το θέμα. Ενημερώσαμε άμεσα τον κ. Βγενόπουλο για τις πολιτικές ευαισθησίες του ζητήματος αλλά και για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σχετικά με τον ΟΤΕ. Επιπροσθέτως, εγώ προσωπικά ζήτησα από τον κ. Βγενόπουλο να μη συνεχίσει να αυξάνει τη συμμετοχή της ΜΙG στον ΟΤΕ, αλλά χωρίς καμία θετική ανταπόκριση.

Επειδή γνωρίζουμε πως το Dubai Fund είναι ο μεγαλύτερος μοναδικός μέτοχος της MIG θεωρούμε πως πρέπει να είστε ενήμερος για αυτές τις ευαισθησίες μας.

Επιθυμώ να διαβεβαιώσω την εξοχότητά σας ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να αναπτύσσει, να βελτιώνει και να εμπλουτίζει τις οικονομικές σχέσεις με το αξιοσέβαστο Εμιράτο και πως όλες οι ανησυχίες που εκτέθηκαν παραπάνω αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη εταιρεία εθνικής στρατηγικής σημασίας».


Δ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ