Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Προσπάθεια απόκρυψης του βρώμικου ρόλου των ΗΠΑ στην Κύπρο

Το βρώμικο ρόλο τους για τα γεγονότα του 1974 επιχειρούν να καλύψουν οι Αμερικανοί, με τον κατ' επιλογήν αποχαρακτηρισμό αρχείων του αμερικανικού ΥΠΕΞ εκείνης της περιόδου.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», βάσει τμήματος των αρχείων της αμερικανικής διπλωματίας που αποχαρακτηρίστηκαν, υπήρξε ελληνικό σχέδιο κατά των μουσουλμάνων της Θράκης, ως αντίποινα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, εμποδίστηκε από την αμερικανική διπλωματία.

Το τουρκικό δημοσίευμα βασίζεται σε έγγραφα του αμερικανικού ΥΠΕΞ, τμήματα των οποίων αποχαρακτηρίστηκαν την περασμένη βδομάδα. Αξίζει, ωστόσο, να υπογραμμιστεί πως η «αλήθεια» παραμένει ακόμη χαρακτηρισμένη «απόρρητη», αφού τμήματα των εγγράφων παραμένουν στα συρτάρια του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα, όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες ενημέρωσαν για τις ανησυχητικές εξελίξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αδράνησε, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί η τουρκική εισβολή.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ουάσιγκτον επιχειρεί να «ξεμπερδέψει» και με την Ιστορία, η οποία έχει ήδη γνωμοδοτήσει για το πατρονάρισμα της τουρκικής εισβολής από την τότε αμερικανική κυβέρνηση και τον «μαέστρο» της διεθνούς ίντριγκας, Χένρι Κίσιγκερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ