Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Παράνομο το βιομετρικό σύστημα και το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης

Η εταιρεία «Στρούμσας Ιωνάς» θα πρέπει να ξηλώσει τις κάμερες και να καταστρέψει το αρχείο με τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων

Παράνομη είναι η λειτουργία του βιομετρικού συστήματος για τον έλεγχο εισόδου και εξόδου των εργαζομένων με τη μέθοδο των δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς και το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η υπόθεση αφορούσε την εταιρεία φαρμάκων «Στρούμσας Ιωνάς ΑΕ» που με ρεπορτάζ έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Ριζοσπάστης», ενώ η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» έθεσε το θέμα στα κόμματα, στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Απασχόλησης, στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Τελικά, η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων με την υπ' αριθμό 62/2007 απόφασή της υποχρεώνει την καταγγελλόμενη εταιρεία να ξηλώσει τις κάμερες και επιβάλλει πρόστιμα 8.000 ευρώ για την παράνομη λειτουργία του βιομετρικού συστήματος και 6.000 ευρώ για το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στο χώρο εργασίας.

Ετσι, λοιπόν, δικαιώνεται η «Δημοκρατική Συσπείρωση» που τον περασμένο Ιούνη καλούσε τους εργαζόμενους να καταγγείλουν τις παραβιάσεις στα δικαιώματά τους και να αναπτύξουν αγώνες για την προάσπιση των ελευθεριών στους τόπους δουλιάς.

Στην απόφαση της Αρχής επισημαίνεται ότι η «συνεχής παρακολούθηση των εργαζομένων, χωρίς μάλιστα οι ίδιοι να γνωρίζουν τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η βιντεοσκόπηση, έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργεί το αίσθημα του "φόβου" προληπτικά» και πως «είναι προσβλητικό για την προσωπικότητα να εργάζεται κάποιος υπό συνθήκες φόβου».

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, γιατί προσβάλλει την προσωπικότητα και την ιδιωτική ζωή του ατόμου και πως η αποθήκευση και διαβίβαση εικόνας προσώπου, η οποία συλλέγεται από σταθερή κάμερα που λειτουργεί ακόμη και νόμιμα, συνιστά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα, ακόμη και αν υπάρχει συγκατάθεση των εργαζομένων, δε νομιμοποιεί τον εργοδότη να προβαίνει στις παραπάνω ενέργειες.

Να σημειωθεί ότι από τον έλεγχο της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων στην εταιρεία «Στρούμσας Ιωνάς ΑΕΒΕ», διαπιστώθηκε ότι το λογισμικό σύστημα παρακολούθησης ήταν εγκατεστημένο στους προσωπικούς υπολογιστές του ιδιοκτήτη και του διευθυντή της εταιρείας και είχαν τοποθετηθεί κάμερες στους χώρους όπου εργάζονταν υπάλληλοι, ενώ δε διακινούνταν φάρμακα.

Παράλληλα, η Αρχή υποχρεώνει την καταγγελλόμενη εταιρεία να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Να αφαιρέσει το βιομετρικό σύστημα που έχει τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις της.
  • Να καταστρέψει το αρχείο που έχει ήδη δημιουργήσει με τα δεδομένα των εργαζομένων της και ειδικά τα βιομετρικά στοιχεία που τους αφορούν, σύμφωνα με τις επιταγές της οδηγίας 1/2005 της Αρχής, περί ασφαλούς καταστροφής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
  • Να ξηλώσει τις κάμερες, οι οποίες είναι τοποθετημένες στο χώρο εργασίας των υπαλλήλων και εστιάζουν στα γραφεία τους.
  • Να αφαιρέσει τις κάμερες που είναι τοποθετημένες στους χώρους αποθήκευσης και λαμβάνουν εικόνα των εργαζομένων, καθώς και τις κάμερες που είναι τοποθετημένες στους χώρους προετοιμασίας των παραγγελιών.
  • Να απεγκαταστήσει το λογισμικό παρακολούθησης από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του ιδιοκτήτη και του διευθυντή της εταιρείας.

Στο μεταξύ η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής, ζητάει να προβεί στις αρμόδιες ενέργειες, προκειμένου να αναπληρωθούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που παραιτήθηκαν στις 19/11/2007.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ