Κυριακή 20 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Τη μετατρέπουν σε «φιλέτα» κερδοσκοπίας του κεφαλαίου

Μόνο ως εμπαιγμός σε βάρος του ελληνικού λαού μπορεί να χαρακτηριστεί η δήλωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει εντός των ημερών νομοθετική πρωτοβουλία για να μην υπάρχει η δυνατότητα πώλησης ή μεταβίβασης δημόσιας γης». Κι αυτό γιατί ήδη η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει ακάθεκτη να βγάζει «στο σφυρί» διάφορα «φιλέτα» της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Πριν δύο μόλις μήνες, στις 15 Δεκέμβρη 2010, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε ότι θα βγουν κατά προτεραιότητα «στο σφυρί» 14 ακίνητα του Δημοσίου. Ολα αυτά τα δημόσια ακίνητα προβλέπεται να παραχωρηθούν σε ιδιώτες για διάστημα από 50 χρόνια έως 99 χρόνια, προκειμένου να αναπτύξουν τις χρυσοφόρες μπίζνες τους. Δηλαδή ολόκληρες γενιές Ελλήνων εργαζομένων δε θα έχουν το δικαίωμα ούτε να προσεγγίσουν τις εκτάσεις αυτές που αποτελούν λαϊκή περιουσία, αν δεν πληρώσουν πανάκριβο αντίτιμο στους διάφορους επιχειρηματίες.

Τα ακίνητα αυτά είναι τα εξής: Η έκταση των 5.500 στρεμμάτων στο Ελληνικό, με προορισμό εμπορικές, επαγγελματικές, τουριστικές, οικιστικές και άλλες μπίζνες. Η έκταση 1.500 στρεμμάτων στην Αφάντου Ρόδου, με σκοπό τουριστικές χρήσεις. Η έκταση 18.000 στρεμμάτων στο Καϊμακτσαλάν Πέλλας και 80 στρεμμάτων στο Πρασονήσι Ρόδου για τουριστική «αξιοποίηση». Η έκταση 750 στρεμμάτων της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου και 223 στρεμμάτων στο Αντίρριο για εμπορικές, τουριστικές και άλλες χρήσεις. Η έκταση 8.000 στρεμμάτων των εγκαταστάσεων της πρώην «Φωνής της Αμερικής» στην Ξάνθη, με προορισμό οικοτουριστικές, πολιτιστικές και αθλητικές χρήσεις. Η έκταση 153 στρεμμάτων στην Ερμιόνη Αργολίδας, 94 στρεμμάτων στη Βουρβουρού Σιθωνίας Χαλκιδικής και 76 στρεμμάτων στην Τορώνη Χαλκιδικής για τουριστική αξιοποίηση, με έμφαση την παραθεριστική κατοικία. Η έκταση 1.488 στρεμμάτων στις Αλυκές Αναβύσσου, 152 στρεμμάτων στα Καλά Νερά Μαγνησίας, 427 στρεμμάτων στη Σκοτίνα Πιερίας, καθώς και του τουριστικού λιμένα Βουλιαγμένης (χερσαία ζώνη 47 στρεμμάτων) που ανήκουν στην ΕΤΑ και προορίζονται για τουριστικές χρήσεις.


Μάλιστα για τα τρία τελευταία ακίνητα υπάρχουν ήδη διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μέσα στο Μάρτη, εξάλλου, θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός «Μελέτη, χρηματοδότηση, μετασκευή, κατασκευή, τεχνική διαχείριση, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση των χώρων και εγκαταστάσεων της ζώνης ανάπλασης του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου», που προκήρυξε η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και αφορά τη μετατροπή της ολυμπιακής εγκατάστασης του Τάε Κβο Ντο σε συνεδριακό κέντρο, καθώς και την εκμετάλλευση από τους ιδιώτες της περιβάλλουσας ζώνης.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, μόνο η αξία της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου υπολογίζεται σε 272 δισ. ευρώ, ενώ σε άλλα 25 με 30 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των ακινήτων των άλλων δημόσιων οργανισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης του συμβούλου ο οποίος θα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τον Ιούνη προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις του ώστε να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για μακροχρόνια παραχώρηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας. Και, βέβαια, μέσα από τη διαδικασία αυτή ο κατάλογος των 14 δημόσιων ακινήτων «φιλέτων», προς «αξιοποίηση» από το μεγάλο κεφάλαιο, αναμένεται να διευρυνθεί δραστικά.



Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ