Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Την ένταξη των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, με κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων τους, στους Εσωτερικούς Οργανισμούς των Υπηρεσιών των Δήμων, ζητά με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Αττικής, υπογραμίζοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Προσχολικής Αγωγής.

Στην ανακοίνωση γίνεται εκτενής αναφορά στη σημερινή κατάσταση των δημοτικών παιδικών σταθμών - απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - οι οποίοι, μεταξύ άλλων, λειτουργούν με τμήματα με υπεράριθμα παιδιά, κτιριακές εγκαταστάσεις ακατάλληλες, ενώ οι παιδαγωγοί εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας. Ταυτόχρονα, αναφέρεται ότι άλλοι σταθμοί αυξάνουν τα τροφεία, άλλοι συρρικνώνονται, άλλοι κλείνουν και σε όλους οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται όλο και περισσότερο (συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, συμβασιούχοι έργου, εποχικοί υπάλληλοι, 4ωρα, κ.λπ.).

«Με τις ευλογίες της ΕΕ και με μπροστάρηδες τους δημάρχους - υποστηρικτές του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ - που στηρίχτηκαν από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΛΑ.Ο.Σ. - υλοποιούν μια σειρά από πολιτικές που συμβαδίζουν με τη λογική του μνημονίου. Από τη μια, θέλουν μηδαμινές κοινωνικές παροχές, φτηνούς εργαζόμενους, φορολόγηση και ανταποδοτικότητα για τα λαϊκά στρώματα, και, από την άλλη, επιδιώκουν στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Αττικής υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης της λαϊκής οικογένειας και της εργαζόμενης γυναίκας, τη δημόσια και δωρεάν κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την υποχρέωση του κράτους να παρέχει ουσιαστική προσχολική αγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό προτάσσει τις παρακάτω διεκδικήσεις:

  • Την ένταξη των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, στους Εσωτερικούς Οργανισμούς Υπηρεσίας των Δήμων.
  • Ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας του παιδιού με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιωτική παρέμβαση.
  • Δωρεάν Δημόσιοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί - Κατάργηση των τροφείων. Γενναία χρηματοδότηση των Παιδικών Σταθμών. Αμεσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαιτήσει να της δοθούν όσα το κράτος της χρωστάει.
  • Ενιαίος κανονισμός λειτουργίας όλων των ΠΣ με ταυτόχρονη αναγνώριση του παιδαγωγικού τους χαρακτήρα, της προσφοράς των εργαζομένων σε αυτούς (6ωρο, 5ήμερο, διακοπές Χριστουγέννων - Πάσχα - Καλοκαιριού) .
  • Εξασφάλιση της θεσμοθετημένης αναλογίας παιδιού - παιδαγωγού στην τάξη. Να θεσμοθετηθεί και να ισχύσει και αναλογία παιδιών / τετραγωνικών μέτρων, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ηλικίας.
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δωρεάν σταθερή επιμόρφωση όλου του προσωπικού, που έρχεται σε επαφή με το παιδί.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Σύνταξη στα 60 για άντρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Μειωμένα όρια κατά 5 χρόνια, αντίστοιχα, για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Κρατικά Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων και παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά εργαζομένων και ανέργων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ