Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Οδηγούνται στη διάλυση με όχημα τον «Καλλικράτη»

Τα σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας, για πολλοστή φορά από τη δημιουργία τους, με αφορμή αυτή τη φορά τον «Καλλικράτη», αναδεικνύονται από ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησαν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Δήμων Αχαρνών - Θρακομακεδόνων «Διέξοδος».

Τα 71 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, που λειτουργούν με τη μορφή Αστικών Εταιρειών, κινδυνεύουν με κλείσιμο γιατί το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» δεν προβλέπει την ύπαρξή τους! Σε αυτό το πνεύμα, η τελειωτική διάλυση των Κέντρων Πρόληψης ξεκίνησε από το Κέντρο Πρόληψης «Διέξοδος», όπου ο Δήμος ανακοίνωσε ότι θα πάψει άμεσα να συμμετέχει σαν εταίρος στην Αστική Εταιρεία του Κέντρου, κάτι που συνεπάγεται, βάσει του Καταστατικού του Κέντρου, τη διάλυσή του. Συνέπεια αυτών των νομικίστικων κωλυμάτων - που είναι ενδεικτικά της πολιτικής της κυβέρνησης για το σοβαρό πρόβλημα των ναρκωτικών, που εξοβελίζει την πρόληψη και προωθεί την υποκατάσταση - το Κέντρο «Διέξοδος» αδυνατεί να λειτουργήσει. Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, «αδυνατεί να διεκπεραιώσει καθημερινές λειτουργικές ανάγκες και λοιπές ανελαστικές δαπάνες, όπως η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, η απόδοση εισφοράς στο ΙΚΑ, η αδυναμία πληρωμής πάγιων δαπανών τηλεπικοινωνίας (ήδη στο Κέντρο έχει διακοπεί η δυνατότητα τηλεπικοινωνίας - διαδικτύου), παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και η αδυναμία υλοποίησης τρεχόντων και προγραμματισμένων δράσεων του Κέντρου». Επίσης, κομμάτι της επιχορήγησης του Κέντρου είναι δεσμευμένη από την Αγροτική Τράπεζα.

Το θέμα τέθηκε εκτάκτως από τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών στις 27.1.2011. Μετά από αυτήν την παρέμβαση, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ότι το Κέντρο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του μέχρι την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εσωτερικών, για το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης. Παρ' όλα αυτά, η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης. Εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αχαρνών επικοινώνησαν προσωπικά με τον δήμαρχο Σ. Ντούρο, ενώ είχαν και προχτές εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Αν και προφορικά είπε ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, με Eπίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι το «ξήλωμα» των Κέντρων Πρόληψης ξεκινάει από το «Διέξοδος», ότι είναι εγκληματική η διάλυση του Κέντρου Πρόληψης, σε μια περιοχή που μαστίζεται από τα ναρκωτικά. Αλλά και την αναγκαιότητα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην «οριστική επίλυση του προβλήματος των δομών στην κατεύθυνση της νομοθέτησης ενός ΝΠΔΔ που θα υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Υγείας και με εξασφάλιση όλων ανεξαιρέτως των σημερινών εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ