Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον «αέρα» η επιβίωση του ΟΕΚ

Νέα παρέμβαση χτες από την Ομοσπονδία Οικοδόμων και ταξικά συνδικάτα. Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Απαιτώντας να μην ξεπουληθεί κανένα οικόπεδο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας. Εκεί, συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υφυπουργό Β. Κεγκέρογλου. Μαζί τους ήταν αντιπροσωπείες ταξικών συνδικάτων, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό νομού Αττικής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας» κλπ., αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι του ΟΕΚ.

Η αντιπροσωπεία των ταξικών συνδικάτων απαίτησε να σταματήσει κάθε σκέψη για εκποίηση της περιουσίας του Οργανισμού, να ξεπαγώσουν όλα τα προγράμματα του ΟΕΚ, ικανοποιώντας τις ανάγκες των δικαιούχων, να κόψει ο Οργανισμός τον ομφάλιο λώρο με τις τράπεζες και να διεκδικήσει τα 2 δισ. ευρώ χρέους από το ΙΚΑ, καθώς και την καταβολή στο ακέραιο όλων των τρεχουσών εισπράξεων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ξεκαθάρισε πως το οικονομικό ζήτημα του ΟΕΚ δεν είναι λυμένο, πως το ΙΚΑ δε δεσμεύεται για την καταβολή ούτε των 2 δισ. ευρώ, ούτε μέρους αυτών, με συνέπεια όλα τα προγράμματα του ΟΕΚ να είναι «στον αέρα», όπως υπογράμμισε ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης. Αναφορικά με το ζήτημα της εκποίησης, ο υφυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να πουληθεί κανένα οικόπεδο του ΟΕΚ, αλλά ότι θα ...«αξιοποιηθούν». Κι αυτό όταν έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης της ακίνητης περιουσίας του ΟΕΚ. Τέλος, η πολιτική ηγεσία επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στο ΔΣ του ΟΕΚ, ότι δεν έχει φέρει συγκεκριμένες εισηγήσεις για τα δανειοδοτικά προγράμματα.

Ο Γ. Πάσουλας υπογράμμισε πως «δε θα γίνουμε μπαλάκι», ανάμεσα στο υπουργείο και τη διοίκηση του ΟΕΚ και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με ένα κατασκευαστικό πρόγραμμα που θα είναι για να κλείσει τα μάτια των εργαζομένων».

«Σε κάθε περίπτωση», κατέληξε, «το επόμενο διάστημα θα αναπτύξουμε ανάλογη δραστηριότητα, θα πιέσουμε σε όλες τις κατευθύνσεις. Οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκτήσουν φτηνή και καλή κατοικία, μπορούν να πάρουν αυτή την επιδότηση που σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να βελτιώσει τουλάχιστον την κατάσταση του κάθε νοικοκυριού. Και να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα προγράμματα του Οργανισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουμε από κοινού».

ΚΚΕ: Καμιά εκποίηση της περιουσίας του Οργανισμού

Tην κυβερνητική πολιτική απαξίωσης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και αλλοίωσης του χαρακτήρα του και ταυτόχρονα τη μετατροπή του σε ατζέντη των τραπεζών κατήγγειλε πριν λίγες μέρες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, τονίζοντας ότι επιπλέον επιχειρείται το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου αναγνώρισε ότι το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού συρρικνώθηκε στο 4,5% και ισχυρίστηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση επαναδραστηριοποιεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα, αφού από τον επόμενο μήνα αρχίζουν οι διακηρύξεις για συγκεκριμένους οικισμούς.

Κατά τον υφυπουργό, δεν υπάρχει καμία σκέψη για ξεπούλημα της περιουσίας του ΟΕΚ και όπως είπε σύντομα ξεκινάνε και οι διαδικασίες για την επιδότηση ενοικίου, αφού πρώτα προσδιοριστούν οι προδιαγραφές των δικαιούχων. Επίσης, όπως είπε, θα υπάρξει ρύθμιση για πιθανή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ποσών που οφείλουν στον Οργανισμό εργαζόμενοι που πήραν από αυτόν σπίτι.

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια σταδιακά άλλαξαν το χαρακτήρα του ΟΕΚ, αφού αυτός ξεκίνησε σαν κατασκευαστικός οργανισμός που θα έδινε χρήματα των εργαζομένων άτοκα σε εργαζόμενους, προκειμένου αυτοί που είχαν τις προϋποθέσεις να αποκτήσουν στέγη, αλλά στη συνέχεια, αφού το κατασκευαστικό του πρόγραμμα σχεδόν έχει μηδενιστεί, μετατράπηκε σε ατζέντη των συμφερόντων των τραπεζών.

Αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές πρακτικές, υπογράμμισε: «Ολες οι κυβερνήσεις μας λένε: Το ΙΚΑ χρωστάει 1,6 δισ. ευρώ στον ΟΕΚ, ο ΟΑΕΔ χρωστάει στο ΙΚΑ, η Εργατική Εστία έχει να λαμβάνει από τον ΟΑΕΔ. Αρα, ο εργαζόμενος όταν πηγαίνει στο ΙΚΑ να βρίζει τον ΟΑΕΔ, όταν πηγαίνει στον ΟΑΕΔ να σιχτιρίζει την Εργατική Εστία και όταν πηγαίνει στον ΟΕΚ να βρίζει το ΙΚΑ. Αυτά είναι φαύλος καπιταλιστικός κύκλος και μεγάλο παραμύθι».

Σε κάθε περίπτωση, είπε, ο εργαζόμενος πληρώνει και εφόσον πληρώνει, δεν μπορεί όλες αυτές τις καπιταλιστικές λογικές και τις εικονικές αντιπαραθέσεις να τις πληρώνει το κατασκευαστικό του πρόγραμμα. Θεωρούμε, προειδοποίησε, αιτία πολέμου την οποιαδήποτε εκποίηση της περιουσίας του ΟΕΚ και τόνισε ότι ο Οργανισμός έχει όλες τις δυνατότητες να πολλαπλασιάσει την παρουσία του στα κατασκευαστικά προγράμματα με δικούς του πόρους και να κατασκευάζει φθηνή, αξιοπρεπή και ποιοτική κατοικία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ