Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Εκτεταμένες καταστροφές στο Κράιστσερτς από 6,3 Ρίχτερ

Πολλοί οι νεκροί, οι τραυματίες και εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

Μεγάλες είναι οι καταστροφές από το σεισμό στη Ν. Ζηλανδία, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί
Μεγάλες είναι οι καταστροφές από το σεισμό στη Ν. Ζηλανδία, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί
OYEΛΙΝΓΚΤΟΝ.--

Με βομβαρδισμένο τοπίο μοιάζει από χτες η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, Κράιστσερτς, καθώς ο σεισμός 6,3 Ρίχτερ με εστιακό βάθος μόλις 4 χιλιομέτρων, προκάλεσε δεκάδες νεκρούς (πάνω από 65 ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αλλά εκφράζονταν φόβοι για πολύ περισσότερους). Πολλές εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι μέσα στα συντρίμμια που δημιούργησε η κατάρρευση πολλών κτιρίων και το καταπλάκωμα δεκάδων αυτοκινήτων από ερείπια.

Ο Εγκέλαδος εκδηλώθηκε στις 12.50 το μεσημέρι (τοπική ώρα) δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα σε χιλιάδες αλυσιδωτούς ισχυρούς μετασεισμούς αυξάνοντας τον πανικό μεταξύ των περίπου 400.000 κατοίκων της πόλης, που δυσκολεύονται να βρουν ασφαλές καταφύγιο, επειδή οι περισσότερες περιοχές είναι κατεστραμμένες. Από τις πρώτες ώρες του Εγκέλαδου, έκλεισε το αεροδρόμιο και εκκενώθηκε το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης. Επιστρατεύτηκαν πυροσβεστικά ελικόπτερα για το σβήσιμο πυρκαγιών που ξέσπασαν μέσα στα συντρίμμια κτιρίων, ανάμεσά τους και το πολυόροφο πολυκατάστημα Pyne GouldGuinness, στο οποίο εργάζονταν την ώρα του σεισμού τουλάχιστον 200 άτομα, πέρα από τους δεκάδες πελάτες που βρίσκονταν εκεί.

Ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι μίλησε για την «πιο σκοτεινή μέρα» στην ιστορία της χώρας. Ο δήμαρχος της σεισμόπληκτης πόλης, Μπομπ Πάρκερ, παρομοίασε την περιοχή σαν εμπόλεμη ζώνη. Ο προηγούμενος ισχυρός σεισμός είχε γίνει στις 4 Σεπτέμβρη με μέγεθος 7,1 Ρίχτερ δίχως να προκαλέσει θύματα. Ωστόσο, φαίνεται πως αρκετά κτίρια που άντεξαν στον εγκέλαδο του Σεπτέμβρη δεν ήταν αυτή τη φορά σε θέση να αντεπεξέλθουν σε έναν ακόμη ισχυρό σεισμό, ειδικά με τόσο μικρό εστιακό βάθος...

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ανάμεσα στην Ινδο-αυστραλιανή τεκτονική πλάκα και την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, όπου καταγράφονται κατά μέσον όρο περισσότεροι από 14.000 σεισμοί ετησίως, από τους οποίους μόλις οι 10 γίνονται αισθητοί. Ας σημειωθεί πως στο Κράιστσερτς, το υπέδαφος της περιοχής είναι σαθρό, με αποτέλεσμα, όταν σημειώνεται σεισμός, να αυξάνεται η στάθμη του νερού και αφού ανακατευθεί με την άμμο να μετατρέπεται σε βάλτο «καταπίνοντας» ουσιαστικά ολόκληρα τμήματα του εδάφους.

  • Σε ό,τι αφορά την ελληνική κοινότητα στην περιοχή αυτή της Ν. Ζηλανδίας, που υπολογίζεται σε 100 μόνιμους κατοίκους, δεν έχει αναφερθεί κάποια απώλεια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ