Σάββατο 5 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Συνεχίζουν την απεργία πείνας για 40ή μέρα

Ακαρπη η χτεσινή συνάντηση με υπουργούς της κυβέρνησης

MotionTeam

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν με υπουργούς της κυβέρνησης, αποφάσισαν χθες οι μετανάστες απεργοί πείνας. Αντί για το καθεστώς ανοχής που τους δίνει η κυβέρνηση, ζητούν άδεια παραμονής, ανανεώσιμη και με πλήρη δικαιώματα. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν, οι απεργοί πείνας δήλωσαν πως «απορρίπτουμε ομόφωνα το καθεστώς ανοχής που μας προτείνει η κυβέρνηση, δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά μας για νομιμοποίηση, για να εργαζόμαστε και να μετακινούμαστε στις πατρίδες μας. Απορρίπτουμε τη μεταφορά μας στο νοσοκομείο λόγω καιρού, θα μείνουμε εδώ στις σκηνές και θα μεταφέρονται στα νοσοκομεία μόνον όσοι χρειάζονται. Η απεργία πείνας είναι δικός μας αγώνας, δεν υποκινούμαστε, να σταματήσουν οι συκοφαντίες και τα ψέματα».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΓΣΕΕ και σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Αμοιρίδης, ενώ από την πλευρά των μεταναστών συμμετείχαν οι δικηγόροι Ιωάννα Κούρτοβικ, Βασίλης Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος των απεργών πείνας Α. Χάτζι και τρεις από τους απεργούς πείνας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδ. Λοβέρδος, δήλωσε ανάμεσα στα άλλα πως «διατυπώσαμε στους μετανάστες με αγωνία ότι ανάμεσα στο γιατρό και σε αυτούς δεν μπορούν να υπάρχουν μεσολαβητές». Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως εξήγησαν στους απεργούς πείνας τα όρια και τα περιθώρια που μπορεί να κινηθεί η κυβέρνηση και πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο των νόμων η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει μαζικού τύπου νομιμοποιήσεις». Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική απ' ό,τι την παρουσιάζει ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος κάνει επιλεκτική χρήση ακόμα και αυτού του προσφάτως ψηφισθέντος αντιμεταναστευτικού νόμου, ισχυριζόμενος ότι η μόνη δυνατότητα που έχει η κυβέρνηση απέναντι στους μετανάστες απεργούς είναι να τους χορηγήσει «καθεστώς ανοχής» (μη απέλασης) για ένα εξάμηνο με δυνατότητα ανανέωσης για ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή για άλλους έξι μήνες.

Ομως, βάσει του άρθρου 21, παράγραφος 4 του νόμου 3907 του 2011, «οι αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές μπορούν ανά πάσα στιγμή να χορηγούν αυτοτελή άδεια διαμονής για λόγους φιλευσπλαχνίας, ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους σε υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει παράνομα στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Η΄ του ν. 3386/2005».

Στο υπουργείο Εσωτερικών παρέπεμψε των πρόβλημα των απεργών πείνας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, τοποθετούμενος χθες στη Βουλή, με αφορμή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης.

Θεσσαλονίκη

Τη συμπαράστασή τους στους μετανάστες απεργούς πείνας εκφράζουν φορείς της Θεσσαλονίκης. Χθες, 18 από τους 50 απεργούς πείνας νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη, ο εκπρόσωπος των μεταναστών τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. «Είναι πολύ αργά για να κάνουμε πίσω. Πεθαίνουμε κάθε μέρα, θέλουμε να πεθάνουμε μία φορά και θα πεθάνουμε εάν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά μας», δήλωσε.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος, γγ του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, στην παρέμβασή του στη διάρκεια της σύσκεψης, τόνισε: «Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών απεργών πείνας. Μπορεί να δώσει λύση στο αίτημα των 300 μεταναστών, έχει όλα τα νομοθετικά μέσα για να το κάνει, είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής». Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΜΕ παλεύει και θα συνεχίσει να παλεύει για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και για ίσα δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους, κόντρα στην απάνθρωπη αντιμεταναστευτική πολιτική που συναποφάσισε και εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΕΕ. Απαιτεί να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες. Και να σταματήσει η ποινικοποίηση της φιλοξενίας των μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ