Κυριακή 6 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Αντιμέτωπος με τις επικίνδυνες αιματηρές συγκρούσεις στην κεντρική πετρελαιοφόρο περιοχή Αμπγέι και με τις μεγάλες προκλήσεις που σηματοδοτεί η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης του σουδανικού νότου έως τον ερχόμενο Ιούλη βρίσκεται ο 60χρονος πρόεδρος της ημιαυτόνομης περιοχής και αντιπρόεδρος του Σουδάν, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ.

Μόνο μέσα στην περασμένη βδομάδα, οι νεκροί άμαχοι από τις επιθέσεις ένοπλων νομάδων, που υποστηρίζονται από το βορειοσουδανικό στρατό κατά των λιγοστών αστυνομικών δυνάμεων και κατοίκων της περιοχής, ξεπέρασαν τους 100. Σε πολλές δεκάδες ανέρχονται και οι οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Αμπγέι, το οποίο βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού με τον (διψασμένο για περισσότερο πετρέλαιο) βορρά να ερίζει για τον έλεγχό του.

Οι δυνάμεις του νότου ρίχνουν την ευθύνη στο ισλαμικό καθεστώς του Χαρτούμ, το οποίο καμώνεται το ανήξερο. Ο πρόεδρος του νοτίου Σουδάν προσπαθεί την ίδια ώρα να μη ρίξει λάδι στη φωτιά, γνωρίζοντας ότι οι φωτιές των συγκρούσεων στο Αμπγέι παραμονεύουν να κάνουν «παρανάλωμα πυρός» και τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης στο νότο.

Ομως, ο νέος κύκλος βίας στο Αμπγέι «μυρίζει» ανοιχτά την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που προωθούν διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με στόχο τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της περιοχής.

Και σε αυτήν την περίπτωση, ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση και να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης είναι ο λαός, εφόσον βεβαίως συνειδητοποιήσει ότι αξίζει να παλέψει με κάθε τρόπο για ένα καλύτερο μέλλον.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ