Σάββατο 12 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι νέες γυναίκες αντιμέτωπες με σύγχρονες μορφές ανισοτιμίας

Εκδήλωση της ΚΝΕ χτες στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας

Από την εκδήλωση στη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας
Από την εκδήλωση στη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας
Σε εκδήλωση στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Αθήνας με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, μίλησε χτες η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Επισήμανε στις φοιτήτριες και τους φοιτητές ότι η ανισοτιμία των γυναικών δεν είναι ένα ζήτημα που έχει πια ξεπεραστεί αλλά αποτελεί πρόβλημα που προκύπτει με μεγάλη οξύτητα, ειδικά σήμερα με την επίθεση του κεφαλαίου στην εργατική τάξη. Τις επιπτώσεις της θα κληθούν να τις αντιμετωπίσουν πιο έντονα κατά τη μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην παραγωγή και τη δημιουργία δικής τους οικογένειας.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις σύγχρονες μορφές της ανισοτιμίας που επιδρούν στη ζωή των νέων γυναικών: στα υψηλά ποσοστά ανεργίας και μερικής απασχόλησης, στις χαμηλότερες αμοιβές, στην ισοπέδωση των βιολογικών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο φύλα και στην ανυπαρξία μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού. Οι πλευρές αυτές της ανισοτιμίας υπάρχουν και στον κλάδο της Υγείας, όπου θα εργαστούν οι φοιτήτριες της ΣΕΥΠ, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους. Μάλιστα, εντείνονται από την πολιτική που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις που χρειάζονται φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, προκειμένου να αυξάνουν τα κέρδη τους. Είναι χαρακτηριστικές οι άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι νοσηλεύτριες. Το κυκλικό ωράριο, η βραδινή εργασία, οι επικίνδυνες χημικές ουσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή, τα βάρη που αναγκάζονται συχνά να σηκώνουν, έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους. Η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας δεν επιβαρύνει μόνο τις εργαζόμενες στον κλάδο αλλά συνολικά τις γυναίκες που καλούνται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ανάγκες υγείας που έχουν οι ίδιες και οι οικογένειές τους. Επιδρά αρνητικά στη ζωή των νέων ζευγαριών, μετατρέποντας την απόκτηση ενός παιδιού σε δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος.

Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας
Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας
Τέλος, τόνισε πως η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι πρόταση διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά έχει στο επίκεντρό της την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Το ΚΚΕ δε σπέρνει αυταπάτες στις γυναίκες ότι υπάρχουν ατομικές και εύκολες λύσεις αλλά τις καλεί σε οργανωμένη πάλη για ριζικές ανατροπές και οριστική λύση στα σημερινά αδιέξοδα.

Αντίστοιχη εκδήλωση για τις νέες γυναίκες έγινε χτες και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, σε αίθουσα του Τμήματος Φιλολογίας, που γέμισε ασφυκτικά από φοιτήτριες αλλά και φοιτητές. Ομιλήτρια ήταν η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ