Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Αυξημένους τους βλέπει η ΠΑΣΕΓΕΣ...

Επιδιώκουν επικοινωνιακού τύπου εντυπωσιασμό

Τάση αύξησης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα την τριετία 2008-2010 έρχεται να εμφανίσει έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ομως η ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει τον αριθμό των νεοεισερχόμενων στη γεωργία, τους οποίους αριθμεί στη διάρκεια της τριετίας 2008-2010 σε 38.000, αλλά δεν αναφέρει τον αριθμό αυτών που εγκατέλειψαν τη γεωργία στο ίδιο διάστημα.

Η εμφάνιση αυτών των στοιχείων δεν έρχεται να καταγράψει την πραγματικότητα, αλλά περισσότερο να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις του τύπου ότι η κρίση αυξάνει την απασχόληση στη γεωργία και ότι ο αγροτικός τομέας δίνει προοπτική απασχόλησης, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι οδηγούνται μαζικά στην ανεργία και οι αυτοπασχολούμενοι βάζουν μαζικά λουκέτα στα μαγαζιά τους. Δυστυχώς, η αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, της τρόικας και του μνημονίου έχει οδηγήσει στην απόγνωση, στη φτώχεια, στην ανεργία αγρότες, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και τους νέους. Παράλληλα, η αντιαγροτική πολιτική της νέας ΚΑΠ εντείνεται και οδηγεί τους φτωχούς και μικρούς αγρότες εκτός αγροτικής παραγωγής, είτε είναι παλιοί είτε νεοεισερχόμενοι. Στην έρευνα δεν αναφέρεται για παράδειγμα πόσο μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα και πόσο οι αγροτικές τιμές. Δεν περιγράφεται η δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι κτηνοτρόφοι. Δεν αναφέρεται επίσης ότι το 2010 κόπηκαν οι επιδοτήσεις στους αγρότες που έπαιρναν κάτω από 200 ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι 168.000 δικαιούχοι βγήκαν εκτός επιδοτήσεων. Επίσης σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο αριθμός των απασχολούμενων στη γεωργία το 2000 ήταν 722.450 και το 2010 ήταν 555.130. Δηλαδή 167.320 λιγότεροι.

Η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων, σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε θετικό γεγονός την αύξηση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα κατά 7% στο διάστημα 2008-2010 και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποκτηθεί δυναμική και επιχειρηματικός χαρακτήρας. Ομως φτωχοί και μικροί αγρότες και οι άνεργοι δεν μπορούν να γίνουν μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες. Αυτό που φαίνεται είναι πως ΕΕ και κυβερνώντες, είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ, έχουν βάλει ως στόχο το ξεπάστρεμα των φτωχών και μικρών αγροτών και να επιτευχθεί με ακόμα πιο ταχείς ρυθμούς η συγκέντρωση της γης και των όποιων επιδοτήσεων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Για τη μικρομεσαία αγροτιά δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από αυτόν του αγώνα και του κοινού μετώπου πάλης για την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ