Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Πρόσω ολοταχώς» από την κυβέρνηση

Σύντομα τα νομοσχέδια για τις τουριστικές επενδύσεις και την απόσυρση παλαιών μονάδων

Ταυτόχρονα με την προώθηση της «αξιοποίησης» της δημόσιας τουριστικής περιουσίας, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επεξεργάζεται και αναμένεται σύντομα να έχει ολοκληρώσει, το νομοσχέδιο για τις τουριστικές επενδύσεις, που θα υπόσχεται «απλές» και γρήγορες διαδικασίες για τους επενδυτές (ένα είδος τουριστικού «φαστ τρακ»). Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τον ορισμό της τουριστικής κατοικίας, που θα περιλαμβάνει και ζητήματα απόσυρσης παλαιών ξενοδοχειακών μονάδων. Σε συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Π. Γερουλάνου με τους τουριστικούς συντάκτες, έγινε κάτι παραπάνω από φανερό, όχι μόνο ότι ο τουρισμός προσεγγίζεται στενά από την οικονομική του πλευρά, αλλά και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στήριξης του ντόπιου και ξένου τουριστικού κεφαλαίου. Μάλιστα ο υπουργός φροντίζει να ξεκαθαρίσει και το τουριστικό χαρτοφυλάκιο, δίνοντας στην τοπική αυτοδιοίκηση περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑ που φαίνεται να μην συγκεντρώνουν εμπορικό ενδιαφέρον!

Το επόμενο βήμα πρόκειται να είναι η κοινή, με τους τουριστικούς φορείς, δράση για την τουριστική προβολή, ικανοποιώντας έτσι την πάγια αξίωσή τους, όχι μόνο να επωφελούνται από τους δημόσιους πόρους, αλλά και να συναποφασίζουν για την προβολή του εμπορεύματος με την στήριξη του δημοσίου. Αρχικά, ο Π. Γερουλάνος έκανε λόγο για μια ιστοσελίδα σε συνεργασία ΕΟΤ- ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) που θα αναλάβει το «εμπορικό» κομμάτι της υπόθεσης, τη δυνατότητα της προβολής μονάδων επιτρέποντας στους επισκέπτες να κλείνουν και δωμάτια. Στην πορεία της συζήτησης, όμως, η ιστοσελίδα μετατράπηκε σε μια δυνατότητα για να υπάρχει «ευελιξία» και «συνέχεια» στον ΕΟΤ, ανεξάρτητα από τις αλλαγές κυβερνήσεων, για να χαράζεται «στρατηγική»!

Βεβαίως, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν κρύβουν ότι λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις θέσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του τουρισμού, με τον Π. Γερουλάνο να λιώνει «σόλες» σε εκθέσεις και συναντήσεις προκειμένου να αυξήσει το τουριστικό ρεύμα. Τα μηνύματα από τις επισκέψεις και τις επαφές του υπουργού σε Λονδίνο, Βερολίνο, Μόσχα κλπ., είναι από αισιόδοξα για τη Μόσχα, προϊδεάζουν για μικρή πιθανή αύξηση από την Βρετανία και είναι ουδέτερα για την Γερμανία, όπου απλά το κλίμα ήταν «καλύτερο» από πέρυσι. Αναμένεται επίσης επίσκεψη του υπουργού στις ΗΠΑ, όπου οι ενέργειες προβολής θα είναι στοχευμένες στην ελληνική κοινότητα, την εβραϊκή (λόγω και των πρόσφατων προσεγγίσεων με Ισραήλ) και στους συνταξιούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ