Τετάρτη 5 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Μουσική
Με φωνές, στο χρόνο και τον κόσμο

Το σχήμα ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού «Χαονία»
Το σχήμα ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού «Χαονία»
Με ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς μάς προτρέπει να προϋπαντήσουμε τη νέα χρονιά το πολυφωνικό σχήμα «Χαονία», που σήμερα και αύριο εμφανίζεται στη μουσική σκηνή «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 9270.628). Με πλήθος συναυλιών σε Αθήνα και Ηπειρο, στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων ζωής της, η «Χαονία», για τη συμβολή της στη διάσωση και προβολή της ηπειρώτικης πολυφωνίας, βραβεύτηκε την περασμένη χρονιά από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Το σχήμα πήρε το όνομά του από τη χώρα των Χαόνων, του αρχαιότερου ηπειρωτικού φύλου. Η αρχαία Χαονία εκτεινόταν από τις βόρειες όχθες του ποταμού Καλαμά ως τα Ακροκεραύνια Ορη, περιοχή που συμπίπτει με το χώρο επιβίωσης του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού.

  • Από τη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, στην πόλη όπου ηχογραφήθηκε μεγάλο μέρος του τελευταίου δίσκου του «Ο Χρονοποιός», ξεκινάει ο Διονύσης Σαββόπουλος τις φετινές μουσικές παραστάσεις του. Από σήμερα μέχρι τις 30 Γενάρη θα βρίσκεται στην «Αίγλη», συνοδευόμενος από έξι μουσικούς συνεργάτες του: Τεοντόσι Σπάσωφ (δεξιοτέχνης του καμπάλ), Κώστας Θεοδώρου (κοντραμπάσο), Βασίλης Πιερρακέας (κιθάρες), Θανάσης Μπίκος (κιθάρες), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Νίκος Καρατζάς (κρουστά). Το πρόγραμμα που θα παρουσιάζει κάθε βράδυ (10.30μμ), εκτός Δευτέρας και Τρίτης, περιλαμβάνει τα καινούρια τραγούδια του «Χρονοποιού» (εξ ου και ο τίτλος της παράστασης), και όπως πάντα μια επιλογή από γνωστά και αγαπημένα κομμάτια του.
  • Διονύσης Σαββόπουλος
    Διονύσης Σαββόπουλος
    Ο Δημήτρης Λιόλιος με το συγκρότημά του συνεχίζει τις εμφανίσεις του στη μουσική σκηνή «Χώρος» (πρώην «Bug», Ελασσιδών και Δεκελαίων 26, Γκάζι - από το ύψος της Πειραιώς 116) παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με σημαντικές στιγμές του ροκ, ελληνικού και ξένου. Συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Βανέσσα Καραγεώργου, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Νικολέτα Τρίκη.
  • Λαϊκά, ρεμπέτικα, σμυρναίικα, δημοτικά και άλλα τραγούδια θα παρουσιάζει ο Γιώργος Τζώρτζης με το συγκρότημά του, από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, στο «Εναλλάξ» (Μαυρομιχάλη 139 και Βατατζή).
  • Γνώριμο το πρόγραμμα, που φιλοξενείται και αυτή τη βδομάδα στο «Ασαντέ» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι), στη σκηνή του οποίου σήμερα ανεβαίνει και πάλι ο Χάικ Γιαζιτζιάν με τους μουσικούς του συνεργάτες, παρουσιάζοντας δικές του συνθέσεις και αρμένικα παραδοσιακά τραγούδια. Αύριο οι «Ρομάνι» προσφέρουν μια αυθεντική εικόνα του παραδοσιακού φλαμέγκο της Ανδαλουσίας, ενώ την Παρασκευή οι «Κόστα Ντελ Σον» «ταξιδεύουν» με κουβανέζικους ρυθμούς και τραγούδια. Το Σάββατο οι «Τακιγιάκτα» με ινδιάνικα τραγούδια των Ανδεων και την Κυριακή οι «Οκάζιοναλ Ντριμ» με έντεχνες οργανικές συνθέσεις και τραγούδια τους (έθνικ, τζαζ).
  • «Παλμός» και μουσική περιπλάνηση στη Μεσόγειο, την Τρίτη (11/1), στη «Σκιά του Φεγγαριού» (Ασκληπιού 91). Ερμηνεύουν: Al. Spitzing, Ελ. Κοντοπούλου, Κ. Καπετανοπούλου, Αλ. Σταματόπουλος, Κ. Τσιγκρής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ