Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προγράμματα - άλλοθι για να κρυφτεί η πραγματικότητα

Την ώρα που οι εργατικές λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, και τα παιδιά τους για να αθληθούν πρέπει να πληρώσουν, ήρθε χτες το υπουργείο Υγείας να ανακοινώσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη χρήση ποδηλάτου για την άσκηση ή και τις μετακινήσεις των πολιτών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα «Το ποδήλατο στη ζωή μας» θα ξεκινήσει τον Ιούνη στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Αρχάγγελου Πέλλας και Σαμοθράκης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης, το υπουργείο Υγείας θα αγοράσει 300 ποδήλατα με σκοπό να τα χρησιμοποιούν δωρεάν οι πολίτες που διαθέτουν πιστωτική κάρτα. Τα ποδήλατα θα είναι σταθμευμένα σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης και θα τα χρησιμοποιούν μόνο όσοι διαθέτουν την πιστωτική, χωρίς να χρεώνονται για τη χρήση του ποδηλάτου, αλλά για να γίνεται εξακρίβωση των στοιχείων. Ωστόσο, όμως η πιστωτική κάρτα θα χρησιμεύει για να χρεώνεται ο χρήστης σε περίπτωση φθοράς στα ποδήλατα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αυτά τα προγράμματα θα τα λειτουργήσουν οι Δήμοι στο μέλλον.

Στην Αθήνα θα επιλεγούν τρία σημεία στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη θα επιλεγούν αντίστοιχα σημεία στην παραλιακή ζώνη και το Λευκό Πύργο, ενώ για τους ορεινούς Δήμους Αρχάγγελου Πέλλας και Σαμοθράκης θα αγοραστούν ειδικά ποδήλατα που θα εξυπηρετούν το χρήστη ανάλογα με το φυσικό τοπίο. Το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επιχειρησιακά σχέδια για τη δημιουργία ανοικτών χώρων άθλησης στις πόλεις, λέγοντας ότι θα δημιουργηθούν χώροι αναρρίχησης και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα δημιουργηθούν μέχρι και πίστες σκέιτμπορντ.

Ολα αυτά ανακοινώθηκαν, ενώ είναι γνωστό ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση (όπως και η προηγούμενη της ΝΔ) έχουν οδηγήσει τους νέους και τις οικογένειές τους σε μια οικονομική αφαίμαξη για να καλύψουν τις ανάγκες σε φυσική αγωγή και άθληση. Κι αυτό γιατί, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα του αθλητισμού έχει περιορίσει δραστικά τη δυνατότητα να αθλούνται οι νέοι χωρίς να πληρώνουν. Μία ακόμα σοβαρή παράμετρος είναι αυτή του ελεύθερου χρόνου που όλο και περισσότερο μειώνεται για τους νέους και τους εργαζόμενους. Οπως και η αντίστοιχη που αφορά την έλλειψη ελεύθερων χώρων (ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα) αφού τα πάντα έχουν τσιμεντοποιηθεί εξαιτίας των πολιτικών που εφάρμοσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Παράλληλα, την ίδια ώρα που εξαγγέλλουν τέτοια προγράμματα, κλείνουν τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, χώροι στους οποίους χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να αθληθούν και... ευδοκιμούν οι αθλητικές επιχειρήσεις που αντικαθιστούν αυτούς τους χώρους.

Το όλο εγχείρημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το συνόδευσε με πομπώδεις δηλώσεις ότι αυτές οι «δράσεις είναι ενταγμένες σε μια πολιτική που έχει να κάνει με την προαγωγή και πρόληψης της Υγείας», όταν είναι ακόμα νωπό το μελάνι του νέου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που εμπορευματοποιεί παραπέρα τις υπηρεσίες Υγείας, την απογυμνώνει από την πρόληψη και προβλέπει άγρια χαράτσια για τα ταμεία και όσους χρειάζονται τις υπηρεσίες ΠΦΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ