Παρασκευή 25 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΣΕΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστική υποδοχή από εργάτες και ανέργους

Συγκεντρωμένοι έξω από το ΕΚΘ

MotionTeam

Συγκεντρωμένοι έξω από το ΕΚΘ
Αντιμέτωπη με τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων και την αντίσταση που προβάλλουν στην πολιτική της κυβέρνησης, βρέθηκε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η ίδια με τη βοήθεια των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΘ να αποτρέψουν να βρεθεί κατά πρόσωπο με τους εργαζόμενους, θύματα αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Η υπουργός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να ανακοινώσει τα προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας και τα Τοπικά Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ).

Η συγκέντρωση, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ έξω από το Εργατικό Κέντρο εν αναμονή της επίσκεψης, έγινε με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργατών εργοστασίων που είναι απλήρωτοι για μήνες, ανέργων, συνταξιούχων, που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο για να υποδεχθούν αγωνιστικά την υπουργό Εργασίας, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να «πλασάρει» σαν ασπιρίνη για την ανεργία νέες επιδοτήσεις στους βιομήχανους με τζάμπα εργάτες.

«Σωματοφύλακες» της αντεργατικής πολιτικής

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ φρόντισε να αναβάλει την προγραμματισμένη συνάντηση της υπουργού με τη διοίκηση του ΕΚΘ και εκπροσώπους σωματείων, με πρόσχημα τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ο ΠΑΣΚίτης πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης αρχικά κατήγγειλε ότι απειλήθηκε η σωματική του ακεραιότητα και στη συνέχεια μίλησε για κινητοποίηση «κομματικής σκοπιμότητας» και «θεατρικές παραστάσεις επαναστατικής γυμναστικής». Τόλμησε μάλιστα να καταγγείλει το ΠΑΜΕ ότι «επενδύει στην εξαθλίωση των εργαζομένων».

Στην πραγματικότητα το σχέδιο αναβολής της επίσκεψης είχε στηθεί από την Τετάρτη, όταν ο πρόεδρος του ΕΚΘ, κατηγορούσε το ΠΑΜΕ ότι «πήρε ολισθηρό δρόμο και θα υποστεί τις ανάλογες συνέπειες» και προανήγγειλε ότι αν πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση, η ΠΑΣΚΕ θα αναβάλει τη συνάντηση με την Κατσέλη και θα καταγγείλει το ΠΑΜΕ ότι δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να θέσουν τα αιτήματά τους στην υπουργό.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε η πλειοψηφία της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) του ΕΚΘ για την αναβολή της συνάντησης με την υπουργό Εργασίας. «Τέτοιου είδους τακτικές εμποδίζουν τους εργαζόμενους και τα Σωματεία να συζητήσουν με την αρμόδια υπουργό, στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και δεν βοηθούν στη μαζικοποίηση και την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος ώστε να αποκρούσει την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι», σημειώνει.

Φοβούνται τους εργάτες

Πήραν όλοι τους απάντηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που συγκεντρώθηκαν έξω από το ΕΚΘ και κατήγγειλαν την κυβέρνηση και τους υπουργούς της ότι κρύβονται.

Εργαζόμενοι από το ΠΛΑΙΣΙΟ, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόφαση της εργοδοσίας να τους επιβάλει τριήμερη εκ περιτροπής εργασία. Απολυμένοι από την ΑΜΑΣΑ, που ένα χρόνο μετά την απόλυσή τους παραμένουν άνεργοι και τώρα δεν έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εργαζόμενοι από την ΦΙΛΚΕΡΑΜ, που επί τρεις μήνες είναι σε διαθεσιμότητα και απλήρωτοι. Εργαζόμενοι από την Τεχνική Εταιρεία «Τρικαλιώτης - Σαμαράς», που είναι απλήρωτοι από τον Ιούλιο του 2010. Εργαζόμενοι από τη μεταφορική εταιρεία «Βασιλάκης», από το εμπόριο, τον επισιτισμό, οικοδόμοι, συνταξιούχοι, δημοτικοί υπάλληλοι. Ηταν εκεί άνεργοι που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα και το ενοίκιο του σπιτιού τους.

Σχολιάζοντας την αναβολή της συνάντησης, ο Γιώργος Θεοδωρίδης, γραμματέας του Επιχειρησιακού Σωματείου ΠΛΑΙΣΙΟ, δήλωσε ότι «η υπουργός έχει κλείσει τα αυτιά της στη δυστυχία των εργαζομένων». Και ο Κώστας Κυριαζόπουλος, μέλος του ΔΣ του Επιχειρησιακού Σωματείου της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, είπε ότι «η υπουργός δεν ήρθε γιατί φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες της».

«Θεσσαλονίκη νεκρή πόλη»

Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ και της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός δε γλίτωσε από τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων.

Βγαίνοντας από το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ - λειτουργεί υποστελεχωμένο - το οποίο είχε επισκεφθεί το πρωί, έπεσε πάνω σε άνεργες γυναίκες. «Η Θεσσαλονίκη κατάντησε νεκρή πόλη», είπε η μία, μητέρα ανήλικου παιδιού, που μάταια αναζητά δουλειά για να εξασφαλίσει ένα μεροκάματο. «Οι επιχειρήσεις έκλεισαν και μεταφέρθηκαν στα Βαλκάνια. Εγώ παλεύω να βρω μεροκάματο 5 χρόνια και μας αυξάνετε και τα εισιτήρια. Φλομώσαμε στα ψέματα, γίναμε η Ελλάδα του τίποτα», είπε άλλη γυναίκα. Ενώ μια μάνα άνεργου νέου, περιέγραψε το δράμα του παιδιού της που σπούδασε για χρόνια, αναζητά δουλειά και δε βρίσκει και βρίσκεται σε αδιέξοδο αναζητώντας ιατρική βοήθεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ