Παρασκευή 25 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Ελλείψεις που προκαλούν προβλήματα σε ανθρώπους με ανάγκες

Περιοδεία κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ σε τέσσερα ιδρύματα που υπολειτουργούν, εξαιτίας της έλλειψης εργαζομένων, υποδομών, χρημάτων

Από κινητοποίηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
Από κινητοποίηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
Τις τραγικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές σε χώρους Πρόνοιας στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και παράλληλα την πλήρη αναντιστοιχία των πραγματικών αναγκών των ατόμων με ειδικές ανάγκες, σε σχέση με την κάλυψη αυτών, ανέδειξε η περιοδεία που οργάνωσε την περασμένη Τρίτη κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ και ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε τέσσερα ιδρύματα («Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων», «Μέριμνα», «Κιβωτός της Αγάπης», «ΠΙΚΠΑ»).

Παράλληλα, η υποχρηματοδότηση στα ιδρύματα και τα ειδικά σχολεία κυριαρχεί, καθώς για το 2011 δεν έχει δοθεί ακόμη ούτε η ελάχιστη επιδότηση για τη λειτουργία τους, με το πρόσχημα πως δεν έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση των υπηρεσιών των παλιών Νομαρχιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αχαΐα που αριθμεί περίπου 400.000 κατοίκους, μόλις 170 - 200 άτομα απολαμβάνουν την ειδική αγωγή στα ανάλογα σχολεία αντί για 4.000. Στο «Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων», για παράδειγμα, δεν υπάρχει ούτε ένας φυσικοθεραπευτής από το 2006, όταν και συνταξιοδοτήθηκε η τελευταία, παρότι υπάρχουν οι υποδομές, ενώ στην «Κιβωτό της Αγάπης» υπάρχουν φυσικοθεραπευτές, αλλά απουσιάζει η ανάλογη υποδομή. Επίσης, σε ό,τι αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, πάντα δίνονται με καθυστέρηση μέχρι και 8 μήνες, όπως συμβαίνει στη «Μέριμνα».

Παραμένει σοβαρότατο πρόβλημα η μη ύπαρξη Δημόσιου Κέντρου Αποκατάστασης στην περιοχή. Οσοι έχουν κάποια οικονομική δυνατότητα, αναγκάζονται να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, για να πάνε σε ένα κέντρο αποκατάστασης του εξωτερικού ή σε κάποιο ιδιωτικό στην Πάτρα ή να περιμένουν να αντιμετωπιστούν από τα περιορισμένα δημόσια κέντρα της Αθήνας, τα οποία έχουν το 10% των κρεβατιών που χρειάζεται η χώρα μας.

Ο Χ. Χουρδάκης, από την πλευρά του, αφού κατήγγειλε την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής σε εργαζόμενους και επιστήμονες σε ένα μέτωπο που στο επίκεντρό του θα βρίσκεται η κάλυψη των αναγκών αυτών που περιθάλπουν ενάντια στην επιχειρηματική δράση που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ