Παρασκευή 25 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ψηφίστηκε προϋπολογισμός - λαιμητόμος για τη λαϊκή οικογένεια

Καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ

Στην ψήφιση του προϋπολογισμού κατά πλειοψηφία, κομμένο και ραμμένο στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που περνά όλα τα βάρη στους εργαζόμενους, ενώ δίνει νέα προνόμια στο κεφάλαιο μέσω και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προχώρησε προχτές το βράδυ η δημοτική αρχή Πειραιά του Βασ. Μιχαλολιάκου (ΝΔ). Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στην τοποθέτησή της, η Ελπίδα Παντελάκη δημοτική σύμβουλος του ΚΚΕ, τόνισε πως «επιβεβαιώνεται ότι "Καλλικράτης" σημαίνει κυβερνητικό όργανο σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης, εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και λαιμητόμος για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων». Παράλληλα, ανέδειξε τις ευθύνες διαχρονικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των αιρετών σε ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ που μαζί με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν και προετοίμασαν τον «Καλλικράτη» και την προώθηση της «οικονομικής αυτοτέλειας» της Τοπικής Δοίκησης.

Κατήγγειλε το γεγονός ότι παζάρεψαν σε βάρος του λαού τους παρακρατηθέντες πόρους που, για τον Πειραιά, αναλογούν σε 180 εκ. ευρώ. Αναφερόμενη στις προσωπικές αντιπαραθέσεις του δημάρχου και του επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ Γ. Μίχα, τόνισε, ότι «επιχειρούν να εκφράσουν τη συμφωνία τους στην υλοποίηση της αντεργατικής λαίλαπας», ενώ αναφερόμενη στις τοποθετήσεις των άλλων συνδυασμών που βουλιάζουν σε ατέρμονη συζήτηση πάνω σε μεμονωμένους Κωδικούς του Προϋπολογισμού, ανέφερε ότι «διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο που είναι η γενική γραμμή της ανταγωνιστικότητας που υιοθετούν».

«Σε αυτό τον προϋπολογισμό», επισήμανε η Ελπ. Παντελάκη, «ο οποίος έχει καταρτισθεί με το εντέλλεσθαι κυβερνητικής οδηγίας, καθρεφτίζεται στο ακέραιο η βάρβαρη ταξική πολιτική που εκφράζεται με πετσοκομμένους μισθούς, νέα ομηρία συμβασιούχων με μερική απασχόληση, στο γύψο οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, οι ανάγκες των Παιδικών Βρεφικών Σταθμών. Οσον αφορά τα έργα, παραπέμπονται για "αναμόρφωση". Αλλά εκεί που ξεπερνά κάθε προηγούμενο είναι το ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων και το κυνηγητό των αυτοαπασχολούμενων και των εμπόρων».

Είναι αρκετό και μόνο το παράδειγμα της σχέσης εσόδων από την κρατική χρηματοδότηση και από την άλλη από φόρους και τέλη. Ο Δήμος Πειραιά για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες και τη μισθοδοσία χρειάζεται 162 εκ. ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση, που προέρχεται και αυτή από φορολογία, είναι μόλις 32 εκ. ευρώ, όταν φοροχαρατσώνονται πρωτόγνωρα τα λαϊκά στρώματα σε συνθήκες ανέχειας και λουκέτων με ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα με 54 εκ. ευρώ και προβλεπόμενες εισφορές παρελθόντων χρόνων (ΠΟΕ) με 69 εκ. ευρώ. Δηλαδή 123 προς 32 εκ. ευρώ. Με συνολικό έλλειμμα 76 εκατ. ευρώ από τα λειτουργικά έξοδα και τη μισθοδοσία.

Η Ελπ. Παντελάκη, αφού κάλεσε το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του, κατέθεσε προτάσεις πάλης όπως: Γενναία χρηματοδότηση του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσα από τη φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, με ταυτόχρονη κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση των τελών και προστίμων. Κάλυψη των αναγκών των σχολείων. Δέσμευση όλων των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει για απαλλοτρίωση. Πρόσληψη επαρκούς προσωπικού στο δήμο με μόνιμη και σταθερή δουλειά, σεισμική θωράκιση των σχολείων και όλων των δημοσίων κτιρίων, αντιπλημμυρική προστασία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν μόνιμη δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα (2022-07-26 00:00:00.0)
Επικίνδυνες εξελίξεις για τους παιδικούς σταθμούς (2016-07-06 00:00:00.0)
Προχωρούν σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι του δήμου (2015-03-15 00:00:00.0)
Απαντά στο οικονομικό αδιέξοδο με τουφεκιές στον αέρα (2012-04-10 00:00:00.0)
Καταβόθρα στη διαχείριση της άγριας χρεοκοπίας (2012-02-26 00:00:00.0)
Λαιμητόμος για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες (2011-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ