Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέθανε ο Σίντνεϊ Λιούμετ

Ενας μεγάλος δημιουργός του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Σίντνεϊ Λιούμετ υπέκυψε (9/4) σε ηλικία 86 ετών, από λέμφωμα. Εβαλε τη σφραγίδα του σε περισσότερες από 40 ταινίες, μεταξύ των οποίων οι: «12 Ενορκοι» (1957), «Σκυλίσια Μέρα» (1975), «Το Δίκτυο» (1976) και «Σέρπικο» (1973, μουσική του Μίκη Θεοδωράκη).

Με προοδευτική κοινωνική ματιά στο περιεχόμενο και εκπληκτική αρτιότητα στη μορφή, ο Λιούμετ αποσπούσε και σπουδαίες ερμηνείες από τους ηθοποιούς. Ηταν μεταξύ των αφανών καλλιτεχνών που στήριξαν την επιβίωση των διωκομένων από τον μακαρθισμό κομμουνιστών καλλιτεχνών, μαζί με άλλους προοδευτικούς δημιουργούς (Μπαρτ Λάνκαστερ, Χάρι Μπελαφόντε κ.ά.).

Ο Λιούμετ γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Ο πατέρας του ήταν ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας και η μητέρα του χορεύτρια (την έχασε όταν ήταν παιδί). Σπούδασε ηθοποιία στη Ν. Υόρκη, ενώ εμφανίστηκε στο ραδιόφωνο σε ηλικία τεσσάρων ετών και πέντε ετών στην εβραϊκή θεατρική σκηνή.

Αν και το έργο του ήταν υποψήφιο δεκάδες φορές για «Οσκαρ», η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του έδωσε μόνο «Οσκαρ» για το σύνολο του έργου του (2005).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ