Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ» ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ
Κίνδυνος υποβάθμισης

Ενα σπάνιο πολιτιστικό «κύτταρο», μακράν της εμπορευματικής «λογικής», το «Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής», αποτέλεσμα της συνεργασίας της προηγούμενης δημοτικής αρχής της Νίκαιας και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, που άρχισε να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2010, κινδυνεύει με υποβάθμιση από τη σημερινή δημοτική αρχή της Νίκαιας - Ρέντη.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΕΤΕ, ο νυν δήμαρχος, σε επιστολή του προς τον (έως τέλος Φεβρουαρίου) πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας, Στ. Κορομπίλη (της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής), «αποφασίζει και διατάσσει την ακύρωση όλων των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Χαρακτικής (...) προκειμένου να γίνουν (υποτίθεται) εργασίες εξαερισμού και πυρασφάλειας. Παράλληλα απέστειλε προς τη συμβασιούχο υπάλληλο (συνάδελφο εικαστικό Εύη Αθανασίου) επιστολή, ενημερώνοντάς την ότι στο εξής απασχολείται μόνο στα μαθήματα της Ζωγραφικής, πράγμα που σημαίνει ότι το εργαστήριο Χαρακτικής μένει χωρίς υπάλληλο για την επίβλεψη και την οργάνωσή του, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, χωρίς να ενημερωθεί για την πρόθεση του νέου Δημάρχου η επιτροπή λειτουργίας του εργαστηρίου που προβλέπεται από την Προγραμματική Σύμβαση».

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ συναντήθηκε με την ηγεσία του Δήμου εκφράζοντας την ανησυχία του για την ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας του Εργαστηρίου, το οποίο «απαντάει στην ανάγκη των καλλιτεχνών και ευρύτερα της κοινωνίας, ιδιαίτερα των νέων, να έχουν πάντα διαθέσιμο ένα εξοπλισμένο εργαστήριο δημιουργίας χαρακτικών έργων (κάτι που είναι πολύ δύσκολο ατομικά να το έχουν)», αφού «η έλλειψη δημόσιων υποδομών είναι σήμερα τροχοπέδη στην καλλιτεχνική ανάπτυξη, παροπλίζει, πρακτικά καταργεί τους καλλιτέχνες. Το εργαστήριο αυτό θα δώσει νέα ώθηση στην τέχνη της Χαρακτικής».

Παρά τη σύντομη «ζωή» του το Εργαστήριο πραγματοποίησε σεμινάρια, προγραμμάτισε και άλλα, καθώς και συμπόσια, διαλέξεις κλπ. Το Επιμελητήριο δηλώνει αποφασισμένο να «υπερασπιστεί την απρόσκοπτη λειτουργία του εργαστηρίου Χαρακτικής» και καλεί το δήμο Νίκαιας - Ρέντη «να υλοποιήσει τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και να μην υποβαθμισθεί και συρρικνωθεί ένα εργαστήριο - κόσμημα, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα (με εξαίρεση το ανάλογο στο Δήμο Νεάπολης της Θεσσαλονίκης) για την ανάπτυξη της τέχνης και της ερασιτεχνικής δημιουργίας».

  • Να σημειωθεί ότι το ΔΣ του ΕΕΤΕ, οργανώνει σήμερα (7μμ) στο Ανοιχτό Εργαστήρι Χαρακτικής (Αχιλλέως 15, 2ος όροφος) ομιλία-παρουσίαση της καλλιτεχνικής δουλειάς του χαράκτη Μάρκου Καμπάνη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χώρος Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» (2023-10-27 00:00:00.0)
Δύο σημαντικές εκθέσεις από το ΕΕΤΕ (2021-12-03 00:00:00.0)
Δεκαέξι σημαντικές εκθέσεις εικαστικών στο διαδίκτυο (2020-05-15 00:00:00.0)
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για το «Μουσείο Βάσως Κατράκη» (2014-07-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-05-05 00:00:00.0)
«Γωνιά» χαρακτικής δημιουργίας (2005-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ