Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων των μονοπωλίων

Την κατεύθυνση για ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης πάνω στις ράγες των μονοπωλιακών συμφερόντων, δίνει το νέο Ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης
Την κατεύθυνση για ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης πάνω στις ράγες των μονοπωλιακών συμφερόντων, δίνει το νέο Ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης
Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης - εργαλείο για τη συνέχιση της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου μέσα από την εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης και των υποδομών - παρουσιάστηκε χτες στη Θεσσαλονίκη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγή (ΥΠΕΚΑ).

Σύμφωνα με την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, στους κύριους άξονες του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται η επιστροφή στο κέντρο, η αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιοχών, η προστασία των ευαίσθητων περιοχών του φυσικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της ήπιας κινητικότητας με φιλικούς τρόπους μετακίνησης, ο στρατηγικός σχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου με ενιαίες προδιαγραφές, η αναβάθμιση της εικόνας της πόλης με μεγάλες και μικρές αναπλάσεις, η ενδυνάμωση του ρόλου της ευρύτερης περιοχής και η ενίσχυση του δικτύου των αστικών κέντρων.

Στο πλαίσιο αυτό εξαγγέλθηκαν πρωτοβουλίες για το δάσος Σέιχ-Σου, η μελέτη για τους ενιαίους κανόνες δόμησης μέσω εθνικής στρατηγικής SEVEZO, η ενίσχυση του ρόλου του ιστορικού κέντρου με έργα στις περιοχές Διοικητηρίου, Βαλαωρίτου και Αγγελάκη, η ανάπλαση της περιφερειακής τάφρου, επεμβάσεις ήπιας κινητικότητας για άξονες όπως η Τσιμισκή, αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για αναπλάσεις στον άξονα Αχειροποίητου - Αγίας Σοφίας, Επταπυργίου, καθώς και εφαρμογή του «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Χ 4», δηλαδή η ενοποίηση τεσσάρων υποβαθμισμένων τετραγώνων.

Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι το Σεπτέμβρη θα γίνει η προκήρυξη 4-5 διαγωνισμών στο πλαίσιο του «masterplan» για την ενιαία χωρική ρύθμιση της παράκτιας ζώνης.

Αποκαλυπτικός για το πώς θα προχωρήσουν όλες αυτές οι δράσεις ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, ο οποίος σημείωσε πως για την ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών που έχουν όμως προνομιακή τοποθεσία, μπορούν να προσελκυθούν «σημαντικά κεφάλαια, εγχώρια ή αλλοδαπά, σε δραστηριότητες αιχμής, στη διαμετακόμιση, την παραγωγική διαδικασία και την εμπορία, αλλά και στην κατοικία».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Σ. Ζαριανόπουλος και Μ. Κωνσταντινίδης, σε δήλωσή τους τονίζουν: «Οι ίδιες, επί χρόνια, εξαγγελίες, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, χωρίς καμιά αναφορά σε χρηματοδότηση και χρόνο εκτέλεσης ήταν η ουσία της φιέστας που οργάνωσε το ΠΕΚΑ για να σερβίρει και πάλι την "ξαναζεσταμένη σούπα" του ρυθμιστικού σχεδίου της Θεσσαλονίκης.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η κατεύθυνση ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης πάνω στις ράγες των μονοπωλιακών συμφερόντων και της κυβερνητικής πολιτικής που τα υπηρετεί, πηγάζει και μέσα από τις διακηρύξεις αυτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ