Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
«Να υπερασπιστούμε τις ΣΣΕ - Καμία ατομική σύμβαση εργασίας»

Να μην υπογραφεί καμία ατομική σύμβαση εργασίας και να υπερασπιστούμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, με αφορμή τις πιέσεις που ασκούνται από τον «Πήγασο» και το STAR στους εργαζόμενους να υπογράψουν ιδιωτικά συμφωνητικά με μειώσεις στους μισθούς τους. Δηλώνει, δε, ότι οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα σταθούν αλληλέγγυες συμβάλλοντας στην κατεύθυνση αγωνιστικής απάντησης στην επίθεση της εργοδοσίας, κάνοντας ταυτόχρονα ξεκάθαρο ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός και μακρόχρονος και χρειάζεται ακόμα πιο ξεκάθαρα να παίρνει ταξικό και πολιτικό χαρακτήρα.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Οι εκδότες και οι καναλάρχες εντείνουν την επίθεσή τους. Στον ΠΗΓΑΣΟ και στο STAR πιέζουν τους εργαζόμενους για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας, που προβλέπουν μειώσεις αποδοχών ακόμη και σε μισθούς που είναι στα όρια των Συλλογικών Συμβάσεων. Ολα αυτά, με πρόσχημα την κρίση, στο όνομα να σωθεί η εταιρεία και ταυτόχρονα να αποφευχθούν οι απολύσεις!

Βεβαίως, η εμπειρία άλλα δείχνει. Το ίδιο ακριβώς ιδιωτικό συμφωνητικό υπέγραψαν οι εργαζόμενοι στον ΣΚΑΪ του κυρίου Αλαφούζου, τον περασμένο Δεκέμβρη, με τη δέσμευση ότι δε θα γίνουν μαζικές απολύσεις. Ολοι πλέον γνωρίζουμε ότι πριν καλά καλά περάσουν τρεις μήνες ακολούθησαν 15 απολύσεις! Στον ΠΗΓΑΣΟ είχαν προηγηθεί και είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Οι εργοδότες δεν έχουν τίποτε άλλο στο μυαλό τους από το πώς θα μετακυλήσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Τα ιδιωτικά συμφωνητικά που σας ζητάνε οι εργοδότες να υπογράψετε δεν έχουν να κάνουν μόνο με το ποσό που θα χάσετε από την περικοπή του μισθού σας. Για τους εργοδότες δε στοιχειοθετούν καμία δέσμευση, αντιθέτως τους δίνεται η δυνατότητα όποτε θέλουν και με την απειλή της απόλυσης να φέρνουν κάθε φορά καινούρια που θα συμπιέζουν μισθούς και δικαιώματα ακόμα πιο κάτω. Αυτή η κατρακύλα δεν έχει πάτο! Η αποδοχή τέτοιας μορφής ατομικών συμβάσεων αποτελεί παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα της συλλογικής εκπροσώπησης από τα σωματεία του και της συλλογικής διαπραγμάτευσης των όρων αμοιβής του. Αποτελεί κατάργηση στην πράξη των κλαδικών συμβάσεων, που συμπυκνώνουν σε ένα βαθμό τις κατακτήσεις του κλάδου. Ετσι, η διαπραγμάτευση του μισθού γίνεται ατομική υπόθεση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, ο οποίος αφήνεται έρμαιο στις ορέξεις του πρώτου, χωρίς στήριξη από πουθενά.

Συνάδελφοι, μη βάζετε τη θηλιά στο λαιμό σας! Κανείς να μην υπογράψει την καταδίκη του! Να αρνηθούμε τώρα ΟΛΟΙ οποιαδήποτε κουβέντα για ατομικές συμβάσεις! Να μην τις νομιμοποιήσουμε πρώτα απ' όλα στη συνείδησή μας.

Οπως δείχνει και η εμπειρία από τον ΣΚΑΪ, ο μόνος τρόπος να απαντήσουμε στις απειλές, να ορθώσουμε εμπόδια σε απολύσεις και άλλες εκδικητικές ενέργειες της εργοδοσίας είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη και όχι το σκύψιμο του κεφαλιού και η υπογραφή. Απαιτούμε από τις Ενώσεις του χώρου να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες οργάνωσης αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων σε ΠΗΓΑΣΟ και STAR.

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα σταθούν αλληλέγγυες συμβάλλοντας στην κατεύθυνση αγωνιστικής απάντησης στην επίθεση της εργοδοσίας, κάνοντας ταυτόχρονα ξεκάθαρο ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός και μακρόχρονος και χρειάζεται ακόμα πιο ξεκάθαρα να παίρνει ταξικό και πολιτικό χαρακτήρα!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ