Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Συμφωνίες και σύνοδος του BRICS

ΣΑΝΥΑ, ΠΕΚΙΝΟ._

Σειρά επαφών με τους ηγέτες του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) είχε χτες, μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ένωσης, ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο, με αιχμή οικονομικά ζητήματα και εμπορικούς δεσμούς που θα ενισχύσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, στο όνομα της «ανάπτυξης απέναντι στην κρίση», ενισχύοντας το ρόλο της Κίνας. Μετά τις συμφωνίες ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών με την Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, την Τρίτη, χτες ο Χ. Ζιντάο επαναβεβαίωσε σε συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, τη δέσμευση για βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών και διασφάλιση των κοινών συμφερόντων.

Συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για αμοιβαία υποστήριξη και συνεργασία, όσον αφορά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας, μεγαλύτερη ώθηση στη συνεργασία του ενεργειακού τομέα και επέκτασή της και σε άλλα επίπεδα, όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η τεχνολογία, τονίζοντας ότι επιθυμούν οι σχέσεις των δύο χωρών να αναβαθμίσουν σημαντικά το επίπεδό τους.

Αντίστοιχα στη συνάντησή του με τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμόχαν Σινγκχ, ο Κινέζος Πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη στρατηγική συνεργασίας Πεκίνου - Νέου Δελχί, με αιχμή επίσης την οικονομική συνεργασία, το εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και τη συνεργασία σε «παγκόσμια ζητήματα», ενισχύοντας τον πολιτικό διάλογο, υπό το πρίσμα ενός μηχανισμού που θα προωθήσει την ενεργό συνεργασία των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό.

Εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας συμφώνησε ο Χ. Ζιντάο και με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Τζέικομπ Ζούμα.

Οι εργασίες του BRICS ξεκινούν σήμερα, με κύριο ζήτημα την οικονομία, αλλά και το ρόλο των συγκεκριμένων χωρών στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ