Σάββατο 16 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αθλιες συνθήκες εργασίας στο Μετρό

Την παράδοση του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης στις κερδοσκοπικές ορέξεις των κατασκευαστικών κοινοπραξιών, με αποτέλεσμα να επικρατεί η τρομοκρατία απέναντι στους εργαζόμενους και οι άθλιες συνθήκες εργασίας, κατήγγειλε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, με αφορμή Επερώτηση της ΝΔ για την πρόοδο του έργου. Στη συζήτηση κυριάρχησε η ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με εκατέρωθεν καταγγελίες για ανικανότητα και κακή διαχείριση.

Για «ένα σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει», μίλησε ο Αγγ. Τζέκης προσθέτοντας όμως ότι «το ζήτημα είναι με ποιους όρους γίνεται και από ποιον γίνεται, γιατί είναι γνωστό ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ έχει την κύρια ευθύνη. Ομως, ανάδοχος αυτού του έργου είναι γνωστή κοινοπραξία, με συμμετοχή και ιταλικών εταιρειών. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η ανάδοχος εταιρεία υπέγραψε συμβάσεις, υπεργολαβίες, με πέντε επιχειρήσεις για διάφορα τμήματα του έργου. Αυτές με τη σειρά τους συνήψαν συμβάσεις με άλλους πολλούς υπεργολάβους, δηλαδή με άλλες επιχειρήσεις. Σήμερα δραστηριοποιούνται σε όλο αυτό το έργο τριάντα πέντε επιχειρήσεις».

Ο Αγγ. Τζέκης αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων τονίζοντας πως «όλες αυτές οι εταιρείες πραγματικά ασκούν μία τρομοκρατία απέναντι στους εργαζόμενους» προσθέτοντας πως «στην ουσία δεν υπάρχουν συμβάσεις και όρια εργασίας», έτσι ώστε «εργατοτεχνίτες, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές και στις κατασκευές οδοφραγμάτων αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν και σήμερα ένα τέτοιο καθεστώς εργασιακό. Μάλιστα, είναι γνωστό ότι οι υπεργολάβοι που έπαιρναν τις δουλειές από την ανάδοχο είχαν συμφωνήσει ότι θα πληρώνονται κάθε τρίμηνο. Αυτές οι επιχειρήσεις το εφάρμοσαν και στους εργαζόμενους».

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι είναι «αναγκαία η δημιουργία ενός δημόσιου φορέα κατασκευών, ο οποίος θα εγγυάται την κατασκευή αυτών των έργων, την ποιότητα των έργων, την ασφάλεια των εργαζομένων, τις αποδοχές των εργαζομένων, ούτως ώστε η χρήση του να είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ