Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοταχώς για το φράκτη προχωρά η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα επιχειρεί «φτιασιδώματα» στον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ»

Eurokinissi

Την κατασκευή του φράκτη στον Εβρο, που θα εμποδίζει την είσοδο σε πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού, προωθεί η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, επιχειρεί να καταφέρει «φτιασιδώματα» στον απαράδεκτο, αντιμεταναστευτικό ευρωενωσιακό Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ». Κατά πληροφορίες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ολοκλήρωσε τη μελέτη για την κατασκευή φράκτη στην παρέβρια περιοχή της Ορεστιάδας. Μάλιστα, υποβλήθηκε ρηματική διακοίνωση στην τουρκική πλευρά (να συναινέσει ώστε μηχανήματα να εισέλθουν στο έδαφός της για εργασίες κατασκευής). Μένει η προκήρυξη του έργου. Ο φράκτης και οι νέες δυσκολίες, που θα επιφέρουν στα περάσματα, θα προκαλέσουν νέα εκατόμβη στην περιοχή, όπου ήδη δεκάδες μετανάστες έχουν χάσει την ζωή τους από πνιγμό ή υποθερμία.

Παράλληλα, σε συνέντευξή της («FREE SUNDAY») η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για το μεταναστευτικό Α. Νταλάρα δήλωνε ότι «έχει διαμορφωθεί πλέον ένα κλίμα συναίνεσης ότι το Δουβλίνο ΙΙ θα πρέπει να αναθεωρηθεί και τα βάρη από τα μεταναστευτικά ρεύματα να αναδιανεμηθούν ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ενωσης, όπως αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο ψήφισμα που πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο». Ο Κανονισμός προβλέπει πως οι αιτήσεις ασύλου όλων των προσφύγων, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οφείλουν να εξεταστούν από τη χώρα αρχικής εισόδου των προσφύγων στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό που προωθούν τώρα, όπως το παρουσίασε και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδης σε συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, είναι «να δέχονται υποχρεωτικά κράτη - μέλη της Ενωσης αιτούντες άσυλο που σήμερα δεν μπορεί η χώρα μας να διαχειριστεί μόνη της». Δηλαδή να πετάξουμε μπαλάκι σε κάποια άλλα κράτη - μέλη ορισμένους από όσους τώρα εγκλωβίζονται εδώ, χωρίς ουσιαστικά να λύνεται κανένα πρόβλημά τους. Αντίθετα διαιωνίζεται η ομηρία τους, η παραμονή τους στην ΕΕ σε κατάσταση ημιπαρανομίας δίχως πλήρη δικαιώματα, κακοπληρωμένοι, ανασφάλιστοι, εξαθλιωμένοι.

Ταυτόχρονα, και η υφυπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι ως κυβέρνηση «φροντίζουμε για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων» και ότι «δεν θα αφήσουμε ανεξέλεγκτα τα σύνορά μας» ακριβώς στο πλαίσιο καταστολής που επιφυλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο για όσους φεύγουν κυνηγημένοι από τις ρημαγμένες πατρίδες τους. Τέλος, ανήγγειλε «τη δημιουργία ενός μεταναστευτικού χάρτη ο οποίος βρίσκεται τώρα στο τελικό στάδιο της προκαταρκτικής μελέτης του (...) Θα έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία για την κατανομή των μεταναστών στα μεγάλα αστικά κέντρα και την επαρχία (...) επιχειρείται στοχευμένα η απεικόνιση της ανθρωπογεωγραφίας του μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα μας, με προτεραιότητα την καταγραφή των περιοχών κατοικίας, αλλά και των περιοχών της παραγωγικής δραστηριότητας των μεταναστών». Γεννώνται ανησυχίες για τους τρόπους που θα γίνει η καταγραφή και αν τελικά χρησιμεύσει ως μαζικό φακέλωμα.

Νέο «κύμα» απέλασης

Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο της επαναπροώθησης μεταναστών, δείχνοντας έτσι πως η κυβέρνηση παραμένει πιστή στην εφαρμογή της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Ανθρώπων, που μπήκαν στο αεροπλάνο για να γυρίσουν στην πατρίδα τους, από την οποία έφυγαν ψάχνοντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, μακριά από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τους εμφυλίους και τη φτώχεια.

Κι όμως, στη χώρα μας αντιμετώπισαν την υποκρισία σε ό,τι αφορά την έκδοση ασύλου, την κακομεταχείριση από επιτήδειους, το ρατσισμό. Στην πτήση τσάρτερ, που αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, επιβιβάστηκαν 59 μετανάστες με προορισμό τη Νιγηρία, συνοδευόμενοι από 130 αστυνομικούς. Οσο για το κόστος, άγγιξε τα 230.000 ευρώ, το οποίο και καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ