Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αναγνωριστικές προεργασίες για εξετάσεις στην ειδικότητα γιατρών

Η καθιέρωση των εξετάσεων για την έναρξη της ειδικότητας των νέων γιατρών έχει παρουσιαστεί, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ως «λύση» στη μακρόχρονη αναμονή της επετηρίδας. Μάλιστα, και ο νυν υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε μιλήσει για την εισαγωγή εξετάσεων για την απόκτηση της ειδικότητας απ' τους νέους γιατρούς στις 28.9.2010, ενώ, με δική του υπόδειξη και απόφαση, ασχολήθηκε με το θέμα και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο κωδικοποίησε τα συμπεράσματά του υπό μορφή νομοσχεδίου.

Και το οποίο προσχέδιο νόμου ...διέρρευσε στο «Βήμα της Κυριακής» (17.4.2011). Και τότε ήταν που «ποιος είδε το ....Λοβέρδο και δεν φοβήθηκε», που με ανακοίνωσή του θυμίζει ότι «τη νομοθετική πρωτοβουλία να συντάσσει σχέδια ή προσχέδια νόμου την έχει μόνο η κυβέρνηση» και ως εκ τούτου «ο χαρακτηρισμός, εκ μέρους του ΚΕΣΥ της γνώμης του ως σχεδίου νόμου, είναι απολύτως ατυχής». Προσθέτει ότι «την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Υγείας σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους των ιατρικών σχολών, τους έθεσε το ερώτημα - στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής γενικής συζήτησης - πώς αξιολογούν την εκδοχή η ειδικότητα να αποκτάται μέσα στο πλαίσιο των βασικών σπουδών» και καταλήγει: «Πάντως, στην ημερήσια διάταξη των επόμενων μηνών δεν προβλέπεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην έναρξη διαλόγου επ' αυτού».

Ολες αυτές οι αναγνωριστικές κινήσεις έχουν ένα και μόνο σκοπό: Να παρακάμψουν τις έντονες αντιδράσεις των φοιτητών και των νέων γιατρών που είναι αντίθετοι σε τέτοιου είδους αντιδραστικές ρυθμίσεις. Αντί, δηλαδή, η κυβέρνηση να κάνει μαζικές προσλήψεις γιατρών επιχειρεί να εισάγει τις εξετάσεις για την απόκτηση της ειδικότητας απ' τους νέους γιατρούς, που σημαίνει ότι όσοι γιατροί δεν αποκτήσουν την ειδικότητα, θα είναι το φτηνό εργατικό δυναμικό στη διαβόητη αγορά εργασίας με τους επώδυνους όρους στις αμοιβές και στις συνθήκες εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ