Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδήλωση ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο Λιτόχωρο

Τους αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τίμησε το Παράρτημα Λιτόχωρου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με εκδήλωση που πραγματοποίησε, την Κυριακή 17 Απρίλη, στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 68 χρόνων από το βομβαρδισμό του Λιτόχωρου, στις 16 Απρίλη του 1943, από τους Γερμανούς κατακτητές και τη συμπλήρωση 65 χρόνων από την πρώτη ένοπλη σύγκρουση, στις 31 Μάρτη του 1946, το χτύπημα στο Λιτόχωρο, που αποτέλεσε την απαρχή του ηρωικού ένοπλου αγώνα του ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Θεσσαλονίκης. Χαιρέτισε ο μαχητής του ΔΣΕ Κώστας Παλάσκας, έγινε απαγγελία ποιημάτων από τον Οδοιπορίδη και τον Γρηγόρη Παπαγεωργίου, Λιτοχωρίτη μαχητή του ΔΣΕ.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Κουκουτάτσιος, πρόεδρος του Παραρτήματος Λιτόχωρου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Αναφέρθηκε στη βάρβαρη και φονική επιδρομή των Γερμανών κατακτητών, με αεροπλάνα, πυροβολικό και πεζοπόρα επίλεκτα τμήματα, εναντίον του Λιτόχωρου. Η επιδρομή έγινε στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων ενάντια στα τμήματα του ΕΛΑΣ, ύστερα από τα πλήγματα που είχαν δεχθεί οι κατοχικές δυνάμεις σε διάφορα στρατηγικά σημεία, όπως το μεταλλείο χρωμίου στα Πιέρια.

Αναφερόμενος στο όργιο τρομοκρατίας και δολοφονιών που ακολούθησε σε βάρος των αγωνιστών του ΕΛΑΣ μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, σημείωσε: «Ολοι εμείς που εκείνη την εποχή, μετά τη συνθήκη της Βάρκιζας, ήμασταν πάνω από δέκα χρονών, ζήσαμε στο πετσί μας εδώ στο Λιτόχωρο εκείνο το άγριο κυνηγητό με τα βασανιστήρια των εκατοντάδων αγωνιστών, τους ξυλοδαρμούς, τους βιασμούς γυναικών και τους δεκάδες νεκρούς. Ηταν όλο αυτό το τρομοκρατικό όργιο που ανάγκασε τους τιμημένους αγωνιστές του ΕΛΑΣ να απαντήσουν δυναμικά στους τρομοκράτες με την ένοπλη σύγκρουση στις 31 Μάρτη 1946». Υπενθυμίζεται ότι, τότε, τριάντα τρεις καταδιωκόμενοι αγωνιστές χτύπησαν το σταθμό Χωροφυλακής, τον ένοπλο αστικό μηχανισμό που συνεργαζόταν και με παρακρατικές ένοπλες ομάδες και από κοινού δολοφονούσαν τους αγωνιστές.

Αυτή η επίθεση αποτέλεσε την έναρξη του ένοπλου αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση του ΔΣΕ, στις 28 Οκτώβρη του 1946, με τη δημιουργία του Γενικού του Αρχηγείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ