Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξώδικο για δημοσίευμα

Εξώδικο απέστειλε στον «Ριζοσπάστη» ο Ευάγγελος Ν. Βάθης, κάτοικος Ωρωπού, με αφορμή δημοσίευμα την περίοδο πριν τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση το 2010. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της 30/10/2010, το οποίο είχε τίτλο «Προβοκάτσια στον Ωρωπό».

Το δημοσίευμα έγραφε: «Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Βόρειας Αττικής του ΚΚΕ ενημερώνουν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής ότι οι "Γιώργος Δεληγιάννης και Βαγγέλης Βάθης δεν έχουν καμιά σχέση με το Κόμμα και δεν το εκπροσωπούν, όπως οι ίδιοι προβοκατόρικα ισχυρίζονται. Οι ίδιοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο για το Δήμο Ωρωπού του Γ. Γιασημάκη, γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, και προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να παρασύρουν εργαζόμενους και τίμιους αγωνιστές να στηρίξουν άθελά τους την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ"».

Ο Ευ. Βάθης στο εξώδικό του μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα το όνομα του «ανεξάρτητου» δημοτικού εκλογικού συνδυασμού με τον οποίον ήταν υποψήφιος. Αποσιωπά την ουσία, την αλήθεια που περιέγραφε η ανακοίνωση, ότι στο συνδυασμό που μετείχε ήταν γνωστά τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Παρακάτω διαμαρτύρεται ότι τάχα του αποδίδεται ο «επιεικώς υβριστικός χαρακτηρισμός προς το πρόσωπό μου του προβοκάτορα». Στην πραγματικότητα δεν του αποδίδεται κανένας τέτοιος προσωπικός χαρακτηρισμός. Στην ανακοίνωση των ΚΟΒ και το δημοσίευμα του «Ρ», χαρακτηρίζονται προβοκατόρικα όσα ισχυρίζονταν και προβοκάτσια ακριβώς οι καταγγελλόμενοι από τις ΚΟΒ ισχυρισμοί τους προεκλογικά. Δεν πρόκειται για προσωπική επίθεση αλλά για καθαρά πολιτικό χαρακτηρισμό των πράξεων και λόγων του. Και ακριβώς αυτή την πολιτική κριτική θέλει να φιμώσει ο αποστολέας, των κομμουνιστών και του «Ρ».

Αλλωστε ο όρος «προβοκάτσια» από μόνος του δεν χαρακτηρίζεται υβριστικός σε οποιοδήποτε αξιόπιστο λεξικό κι αν ανατρέξει κανείς. Π.χ. στο «Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας» του Γ. Μπαμπινιώτη γράφει επιλέξει ότι προβοκάτσια είναι «η δράση ή ενέργεια που έχει σκοπό να παρασύρει άτομο ή ομάδα σε παράνομες ή ανάρμοστες πράξεις, ώστε να εκτεθούν και να ωφεληθούν οι αντίπαλοί τους». Επιπλέον, στο λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστετελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρεται στο λήμμα προβοκάτορας: "αυτός που σκόπιμα (με λόγια ή με συμπεριφορά) πιέζει, ερεθίζει κάποιον για να προκαλέσει την αντίδρασή του". Δηλαδή ό,τι ακριβώς κατήγγειλαν οι ΚΟΒ Αττικής του ΚΚΕ για την προεκλογική δράση των Γ. Δεληγιάννη και Β. Βάθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ