Σάββατο 30 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πολύμορφη δραστηριότητα

Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στην Αβάνα και Διεθνές Σεμινάριο ενάντια στις ξένες βάσεις στο Γκουαντάναμο της Κούβας

Αφίσα του ΠΣΕ για τη διεθνή καμπάνια«Αλληλεγγύη στη Σοσιαλιστική Κούβα - Απελευθέρωση των πέντε Κουβανών»
Αφίσα του ΠΣΕ για τη διεθνή καμπάνια«Αλληλεγγύη στη Σοσιαλιστική Κούβα - Απελευθέρωση των πέντε Κουβανών»
Πολύμορφη δράση ξεδιπλώνει αυτές τις ημέρες το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καθώς συνεδριάζει στην κουβανική πρωτεύουσα η Εκτελεστική Επιτροπή του με τη συμμετοχή 30 αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων και κινημάτων από αντίστοιχο αριθμό χωρών. Οι αντιπρόσωποι θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην Πλατεία της Επανάστασης με την καθιερωμένη συγκέντρωση και πορεία. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Κουβανικό Κίνημα για την Ειρήνη και την Κυριαρχία των Λαών (MOVPAZ), το ΠΣΕ διοργανώνει στις 4 και 5 Μάη το Διεθνές Σεμινάριο ενάντια στις ξένες βάσεις στη Λατινική Αμερική, απαιτώντας μεταξύ άλλων, το κλείσιμο της βάσης και του στρατοπέδου συγκέντρωσης που έχουν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο.

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ ξεκίνησε χτες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στην Αβάνα, σε μια σημαδιακή στιγμή καθώς ο κουβανικός λαός γιορτάζει τα 50 χρόνια από τότε που διακηρύχθηκε ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της Επανάστασης και τα 50χρονα της νίκης επί του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των πληρωμένων από τη CIA μισθοφόρων αντεπαναστατών στον Κόλπο των Χοίρων. Οι χώρες από τις οποίες συμμετέχουν τα κινήματα είναι: Κούβα, Καναδάς, ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Δομινικανή Δημοκρατία, Παναμάς, Βενεζουέλα, Παλαιστίνη, Συρία, Ιράν, Νότια Αφρική, Κονγκό, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Δανία, Βέλγιο, Ιαπωνία, ΛΔ Λάος, Ινδία, Νεπάλ, Μπανγκλαντές, Σρι Λάνκα, Μογγολία, Βιετνάμ και ΛΔ Κορέας. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και ο Νίκος Ζώκας, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή αναμένεται να ασχοληθεί με τις σημαντικές εξελίξεις που συντελούνται σε μια σειρά χώρες, την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και τις συνέπειές της, καθώς και με την ενίσχυση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και τον εντεινόμενο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, παίρνοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Θα εκτιμήσει παράλληλα και την πολύμορφη δράση του ΠΣΕ. Μπροστά στο επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο, που θα διεξαχθεί το 2012, θα συζητηθούν συγκεκριμένες δράσεις παγκοσμίως ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τις πολιτικές του και τις δομές του, ενισχύοντας ταυτόχρονα παραπέρα το ΠΣΕ σε όλες τις χώρες.

Ιδιαίτερη στιγμή της συνεδρίασης θα αποτελέσει η τιμητική εκδήλωση που θα γίνει με τους συγγενείς των πέντε Κουβανών αγωνιστών φυλακισμένων στις ΗΠΑ, στους οποίους θα απονεμηθούν τα βραβεία του ΠΣΕ ως αγωνιστές για την Ειρήνη, σαν μια συμβολική κίνηση και συνεισφορά στη διεθνή καμπάνια για την απελευθέρωσή τους. Επίσης θα επιδοθεί στον Κουβανό ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο, το βραβείο του ΠΣΕ «Ελαιόκλαδο για την Ειρήνη», όπου η συνοδευτική πλακέτα του γλυπτού αναφέρεται στην «50χρονη ακούραστη προσφορά του στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, για έναν κόσμο της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Αξίζει να σημειωθεί πως το βραβείο αποτελεί δημιουργία του γνωστού Ελληνα γλύπτη Κώστα Ρόθου, το οποίο προσέφερε στο ΠΣΕ.


Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ