Τετάρτη 4 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η βία στα γήπεδα

Τα γεγονότα της βίας του περασμένου Σαββάτου στον τελικό του Κυπέλλου, όπως και όλα τα αντίστοιχα που έχουν συμβεί φέτος σε πολλά γήπεδα της χώρας, ανέδειξαν για άλλη μια φορά το προφανές. Αυτό που έτσι κι αλλιώς, είτε με είτε χωρίς επεισόδια, διαπιστώνει εύκολα όποιος ασχολείται, παρακολουθεί και ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο. Οτι το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί, που βρίσκεται στα χέρια των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των συμμοριών τους, των πολυεθνικών του στοιχήματος και των κυκλωμάτων, είναι σάπιο και αποκρουστικό. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται ακριβώς στο ότι το ποδόσφαιρο είναι μια χρυσοφόρα επιχειρηματική δράση που το μεγάλο κεφάλαιο εκμεταλλεύεται σε όλο τον κόσμο. Και ακριβώς όπως και σε όλους τους τομείς που δρα το κεφάλαιο έτσι και στο ποδόσφαιρο μοναδικό κριτήριο και γνώμονας είναι το κέρδος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Βία, ντόπινγκ, στημένα παιχνίδια είναι μερικά μόνο από τα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο.

Η βία στα γήπεδα αποτελεί αντανάκλαση της βίας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που δέχεται καθημερινά ο εργαζόμενος, ο νέος της λαϊκής οικογένειας. Την αγανάκτηση και την οργή για την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που ζει την εκφράζει στο γήπεδο. Το κράτος μέσα από τους μηχανισμούς του προσπαθεί να ελέγξει και να εκτονώσει το φαινόμενο. Προτιμά να το περιορίζει στο γήπεδο με κατασταλτικούς μηχανισμούς, παρά να το αντιμετωπίζει στους τόπους δουλειάς, στην παραγωγή. Για μια ακόμη φορά οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εμφάνισαν για άλλη μια φορά το αποτέλεσμα ως αιτία. Αναθεμάτισαν μια μερίδα «ανεγκέφαλων» ατόμων του περιθωρίου ως υπεύθυνους για το ό,τι έγινε, παρά το ότι τους χρησιμοποιούν καθόλου ανεγκέφαλα, αλλά στοχοπροσηλωμένα για τους σκοπούς τους και μίλησαν για νέα μέτρα και απείλησαν με μια σειρά από μέτρα (κόψιμο της χρηματοδότησης, αναβολή του πρωταθλήματος, αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) τις ΠΑΕ αν δε συμμορφωθούν... Στην πραγματικότητα, ανακοίνωσαν και πάλι όσα ανακοινώνουν κάθε φορά μετά από αντίστοιχα επεισόδια.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και όλες οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι υπηρετούν απόλυτα τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το χάρισμα των χρεών, η παραχώρηση εκτάσεων για την ανέγερση γηπέδων, η κάθε λογής διευκόλυνση (π.χ. ζεστό χρήμα μέσω χορηγιών του ΟΠΑΠ) για την ανεξέλεγκτη δράση αυτών που εκμεταλλεύονται το ελληνικό ποδόσφαιρο αποδεικνύουν ακριβώς αυτό. Γι' αυτό οι φίλαθλοι, ο λαός, η νεολαία δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται από όσα ακούγονται, γιατί αποσκοπούν να κρυφτεί η πραγματική αιτία. Αυτό που χρειάζεται, και που η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα δε θέλουν να κάνουν, είναι η κατάργηση των ΠΑΕ, η κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και τον Αθλητισμό. Καμία χρηματοδότηση στις ΠΑΕ, να αποδοθούν όλα τα χρέη των ΠΑΕ στο Δημόσιο, άμεση διακοπή συμμετοχής ελληνικών ομάδων στο στοίχημα και σε άλλα παιχνίδια τζόγου. Να ενισχυθεί σε επιστημονικό προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός στα σχολεία και στις γειτονιές. Για να αποτελεί το ποδόσφαιρο και ο Αθλητισμός δικαίωμα και χαρά για τη νεολαία και το λαό, χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία προς όφελος του λαού και σε βάρος των επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ