Τρίτη 10 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το κυβερνητικό έργο...

«Αμοιβές κάτω από τον βασικό μισθό των 740 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής (αλλά και σε εκ περιτροπής εργασίας) και έκρηξη των ατομικών συμβάσεων με επαχθείς όρους είναι τα αποτελέσματα των μέτρων (...) στην αγορά εργασίας. Η περαιτέρω ανάπτυξη των ευέλικτων μορφών όπως η διευκόλυνση των απολύσεων και η ελαστικοποίηση των ωραρίων, του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων και της διαμόρφωσης των μισθών είναι ορισμένα από τα μέτρα που εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα την πλήρη απορρύθμιση των όρων απασχόλησης της μισθωτής εργασίας. Τα μέτρα που άλλαξαν άρδην την αγορά εργασίας είναι τα παρακάτω: Διευκόλυνση των απολύσεων. Νέες ρυθμίσεις για την εκ περιτροπής εργασία. Νέα διάταξη περί τεκμηρίου εξαρτημένης εργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα μπλοκάκια. Διατήρηση της προσαύξησης στο ωρομίσθιο κατά 7,5% μόνο για τους εργαζόμενους κάτω των 20 ωρών. Δυνατότητα πρόσληψης ανέργων ηλικίας 55-64 ετών μέσω γραφείων προσωρινής απασχόλησης. Επανακαθορισμός του ανώτατου χρόνου των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων. Μείωση του κόστους εργασίας με τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος εργασίας για νέους. Για την 4ωρη εργασία (που κυριαρχεί σε ποσοστό 61,33% μεταξύ των συμβάσεων μερικής απασχόλησης) ο μέσος μισθός είναι 457,67 ευρώ, για τρίωρη απασχόληση 356,07 ευρώ και για δίωρη 253,38 ευρώ. Ο μέσος μισθός για τις συμβάσεις πεντάωρης εργασίας έφτασε τα 544,27 ευρώ. Τελευταίο "φρούτο" της επινοητικότητας των εργοδοτών - κυρίως στα ξενοδοχεία - είναι να βαφτίσουν μαθητές ανέργους 24 ετών, για να σπάσουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις» (το θέμα στα ΝΕΑ).

...ο φόβος της κυβέρνησης

«Ενας από τους μεγάλους φόβους της κυβέρνησης είναι η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο δίνει καθημερινά μάχη με την ψυχολογία των καταθετών, που είναι με τα βιβλιάρια στα χέρια» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

και το «τούνελ»

«Η χώρα έχει μπροστά της ένα τούνελ πολλών χρόνων, αφού πολλά χρόνια θα διαρκέσει και η αποπληρωμή των δανείων που έχει συνάψει ή θα συνάψει (...) ξαναγίνεται επίκαιρη η πρόβλεψη που είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες ο, μακαρίτης πλέον, σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ιταλός Τομάζο Σκιόπα: Οσοι έχουν παιδιά 15 χρόνων - είχε πει - μπορούν να ελπίζουν ότι οι θυσίες, που κάνουν σήμερα, θα πιάσουν τόπο όταν θα γίνουν τριάντα ετών» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ