Κυριακή 15 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
«Τρελές» κρατικές επιδοτήσεις για την «ατμομηχανή»

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού έχουν πριμοδοτηθεί με δισεκατομμύρια ευρώ και θεσμικές διευκολύνσεις από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού

Η απάντηση στο ερώτημα «τι είναι ο τουρισμός» είναι βασική για την αξιολόγηση της ασκούμενης πολιτικής για τον τουρισμό. Για τους επιχειρηματίες του κλάδου, ο τουρισμός είναι αποκλειστικά ένα μέσο για κέρδη - όσο μεγαλύτερα, τόσο το καλύτερο. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, ο τουρισμός είναι ένα δικαίωμα που τους το στερούν διαρκώς περισσότερο. Η πολιτική που στηρίζει τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού, ισχυριζόμενη ότι στηρίζει τον «τουρισμό», είναι η πολιτική που στερεί αυτό το λαϊκό δικαίωμα από όλο και περισσότερους. Η πολιτική που ικανοποιεί την ανάγκη του εργαζόμενου και της οικογένειάς του για αναψυχή, είναι αυτή που περιορίζει την υπερκερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών και διασφαλίζει το μεροκάματο των εργαζομένων του κλάδου, με πλήρη δικαιώματα. Κι αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς ο τουρισμός έχει και οικονομική διάσταση, με τη διαφορά ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητος ο ρόλος των «μεσαζόντων»...

Η πλουτοκρατία και το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, επιδιώκοντας να διασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης, απαιτούν ριζικές ανατροπές για την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Γι' αυτό και πιέζει συνολικά για την ικανοποίηση των απαιτήσεών της. Είναι χαρακτηριστική η θέση ότι «το κράτος της μεταπολίτευσης χρεοκόπησε οριστικά και πρέπει να τελειώσει», που διατυπώθηκε από το νέο πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδη, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου και αποτυπώνει την προσπάθεια «ιδεολογικοποίησης» της παροχής νέων υπερπρονομίων και στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο. Οι εκπρόσωποί του έρχονται να εκμεταλλευτούν με νέα ορμή την πορεία συρρίκνωσης της βιομηχανίας, στην οποία οδήγησε το μεγάλο κεφάλαιο την Ελλάδα, ώστε να εμφανιστεί ο τουριστικός τομέας ως η «ατμομηχανή της ανάπτυξης», παρότι πορεύεται στις αβέβαιες «ράγες» που στήνουν οι διεθνείς «τουρ οπερέιτορς» και η αδάμαστη δύναμη της φύσης. Τελικά, πρόκειται για μια «μηχανή» που δεν παράγει τίποτα χειροπιαστό.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες από κάθε κλάδο ανασυντάσσονται, εναρμονίζονται και διεκδικούν τα πάντα. Το κράτος που αρνείται ο Α. Ανδρεάδης, το κράτος που εκτιμά ότι δεν αρκεί πλέον για να υπηρετηθούν οι νέες αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, ισχυρίζεται ότι είναι «ένα κράτος πελατειακό, διεφθαρμένο και αναχρονιστικό που εξέθρεψε δύο γενιές άτολμων και ελάχιστα ικανών στην πλειοψηφία τους πολιτικών, τοπικών αρχόντων, γραφειοκρατών, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και πολυάριθμων, μέτριων δημοσίων υπαλλήλων». Μόνο που στα πλαίσια αυτού του κράτους «ανδρώθηκαν» οι σημερινές μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που δεν καταλαβαίνουν από κρίση, είτε καταγράφοντας κέρδη ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, είτε καταγράφοντας ζημιές, που ωστόσο δεν τις πτοούν.

Κέρδη και στην πτώση

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της «STAT BANK», το 2009 οι 360 κερδοφόρες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μεταξύ των 756 μεγαλύτερων βάσει κύκλου εργασιών, εμφάνισαν μείωση τζίρου 9,3%, μείωση κερδών κατά 64,3% και συνολικά κέρδη... 95 εκατ. ευρώ! Μ' αυτό το κράτος, που επικρίνουν, με την ύφεση να πρωταγωνιστεί εκείνη την περίοδο σε όλη την Ευρώπη, με ένα πλήθος αρνητικών παραγόντων... Το 2011 αναμένεται ότι τα δεδομένα θα ανατραπούν, με αυξήσεις τζίρων και κερδών. Και ειδικά στον τουριστικό τομέα, κυρίως για τις μεγάλες τουριστικές μονάδες, όσο εύκολο είναι να εμφανίσουν ζημιά για 1 ή 2 έτη, τόσο εύκολο είναι να πλημμυρίσουν στα κέρδη αργότερα, αποκαθιστώντας τις όποιες ζημιές.

Ο Α. Ανδρεάδης τόνισε ότι «ο τουρισμός μας καλείται να παίξει και θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο». Ποιος, όμως, είναι αυτός ο τουρισμός, που επενδύεται και με «εθνικό» μανδύα; Είναι ο τουρισμός των απολύσεων, της μη καταβολής δεδουλευμένων, των περικοπών στους μισθούς, της εντατικοποίησης της εργασίας, της τρομοκράτησης της συνδικαλιστικής δράσης, των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Αυτά καταγράφονται διαρκώς τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, τη Ρόδο, την Κρήτη, την Κω και αλλού. Η «μαύρη εργασία» έχει γίνει καθεστώς, ενώ η εκμετάλλευση των σπουδαστών τουριστικών επαγγελμάτων θεωρείται κάτι το «αυτονόητο». Ενδεικτική είναι η απασχόληση Ουκρανών φοιτητών για «πρακτική άσκηση» με μεροκάματο 16 ευρώ και δική τους, ιδιωτική ασφάλιση, καθώς και η αντίστοιχη εκμετάλλευση Ελλήνων σπουδαστών. Οι σχεδιασμοί είναι ακόμη χειρότεροι. Στο «νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τον ελληνικό τουρισμό έως το 2020», που διαμόρφωσαν από κοινού ο ΣΕΤΕ με την EUROBANK και παρουσιάστηκε τον περασμένο Γενάρη, δινόταν βάρος: στην εντατικοποίηση της εργασίας, στο πρότυπο της Τουρκίας, όπου αντιστοιχεί 1 εργαζόμενος ανά 57,5 αφίξεις, ενώ στην Ελλάδα η σχέση είναι 1 εργαζόμενος ανά 36 επισκέπτες. Στη θέσπιση «μαθητείας» για την... κατάρτιση των εργαζομένων, από 24 έως 36 μήνες με μειωμένη αμοιβή!

Είναι επίσης, ο «τουρισμός» - εχθρός των λαϊκών και εργατικών κινητοποιήσεων ενάντια στο μνημόνιο και στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, με συστηματικές και αλλεπάλληλες επιθέσεις σε όσους κινητοποιούνται, επειδή βλάπτονται τα συμφέροντα του «τουρισμού». Τελευταίο παράδειγμα η επίθεση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) στους ναυτεργάτες και τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας για τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία την περασμένη Τετάρτη, 11 του Μάη, όπου ζητήθηκε η αναστολή της συμμετοχής τους στην κινητοποίηση «ανεξάρτητα από το δίκαιο των αιτημάτων τους»! (Παρέμβαση που έπιασε «τόπο» στην Πολιτική Αεροπορία, ενώ διεκδίκησε ο ΣΕΤΕ τα... εύσημα για το αποτέλεσμα)!

Τα πριν...

Είναι ακόμη, ο τουρισμός που πριμοδοτείται αδρά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Μετά τα ειδικά προγράμματα ενίσχυσης που πρόσφερε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, ήρθαν οι «ευεργεσίες» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Πριν και από τις νέες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, καταγράφονται υπέρ των μεγαλοξενοδόχων: Μείωση του ΦΠΑ στο 6,5%, μια ρύθμιση που σύμφωνα με το ΞΕΕ θα επιφέρει άνοδο των τουριστικών εισπράξεων κατά 630 εκατ. ευρώ! Διαρκείς φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, μέσω του νέου «αναπτυξιακού» νόμου, αλλά και αξιοποίηση των γενικότερων φοροαπαλλαγών για ΑΕ και ΕΠΕ. Αρση του καμποτάζ για τις κρουαζιέρες, με υπονόμευση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών. Η παροχή κινήτρων αποκτά προκλητικές διαστάσεις. Στον προηγούμενο «αναπτυξιακό» νόμο είχαν ενταχθεί 1.790 επενδυτικά σχέδια, με εγκεκριμένη επιχορήγηση 2,5 δισ. ευρώ!!! Προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας και κάλυψης των εργοδοτικών και εργατικών ασφαλιστικών εισφορών. Μόνο από τον Απρίλη του 2010 και μετά, έχουν ληφθεί κατά σειρά σχετικές αποφάσεις για 50, 20, 18,6 και 25 εκατ. ευρώ, συνολικά 113,6 εκατ. ευρώ «ζεστό χρήμα», ειδικά για τον τουριστικό τομέα. Το 2010 ενεργοποιήθηκαν και τα προγράμματα «Πράσινος Τουρισμός», ύψους 30 εκατ. ευρώ, και «Εναλλακτικός Τουρισμός», ύψους 28 εκατ. ευρώ. Το 2011, τα προγράμματα «Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό», ύψους 27 εκατ. ευρώ, και «Συνεργάζομαι - Καινοτομώ στον Τουρισμό», ύψους 22 εκατ. ευρώ. Συνολικά 107 εκατ. ευρώ, που αθροίζονται με άλλα 134 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να διοχετευθούν σε περίπου 50 έργα σχετικά με διαδρομές, μονοπάτια, τουριστικούς λιμένες, «αξιοποίηση» δημόσιων τουριστικών ακινήτων, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού Γ. Νικητιάδης τον Οκτώβρη του 2010, στο πλαίσιο της 11ης PRODEXPO. Η κυβερνητική αντίληψη εκφράστηκε από τον αρμόδιο υπουργό Π. Γερουλάνο, το Νοέμβρη του 2010 στη 16η ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ: «Κάθε τι που επενδύουμε στον τουρισμό, το παίρνουμε πίσω άμεσα και στο πολλαπλάσιό του».

...και τα μετά

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις υπέρ των μεγαλοξενοδόχων δεν περιορίζονται στα οικονομικά προνόμια. Αυτά είναι όμως, τα πιο ενδεικτικά. Το επόμενο διάστημα αναμένεται σοβαρή παρέμβαση στο χωροταξικό σχεδιασμό για τις τουριστικές κατοικίες, προκειμένου να γίνει πράξη η παροχή «λευκής επιταγής» για την ιδιωτική εκμετάλλευση θαλασσών, παραλιών, βουνών, δασών. Προωθούνται οι ρυθμίσεις για τις «φαστ τρακ» επενδύσεις στον τουρισμό. Η ΕΤΑ ΑΕ προκηρύσσει τον ένα διαγωνισμό μετά τον άλλον. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για: περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση των εισφορών των εργαζομένων. Γραφείο «φαστ τρακ» που θα βγάζει και... οικοδομικές άδειες. Εκχώρηση δημόσιων εκτάσεων για τουριστικές κατοικίες. Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σε βάρος των Ταμείων.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ