Παρασκευή 27 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Μόλις ... εγκρίθηκε η μουσειογραφική προμελέτη

Τη μουσειογραφική προμελέτη επανέκθεσης του πολύπαθου - επί χρόνια κλειστού - Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με την πρόεδρό του και γγ του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη να λέει ότι «πρέπει να προλάβουμε ώστε το ανακαινισμένο μουσείο να λειτουργήσει το 2012».

Το σημαντικότερο, όμως, είναι το πώς θα λειτουργήσει. Θυμίζουμε ότι το Μουσείο διαχωρίστηκε από την αρμόδια ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων με τον Οργανισμό του ΥΠΠΟ (2003), επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με απώτερο στόχο τον «απογαλακτισμό» των μεγάλων μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε ...ΑΕ.

Το Μουσείο Ηρακλείου παραμένει κλειστό επί χρόνια, λόγω εργασιών επέκτασης και εκσυγχρονισμού του. Αν και ολοκληρωμένο κτιριακά, το Μουσείο, ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και δημοφιλέστερα της χώρας, παραμένει κλειστό, εκτός από μια προσωρινή έκθεση στο υπόγειό του από το 2007, αφού εκκρεμεί η ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών και, φυσικά, η εφαρμογή τους. Η μουσειολογική μελέτη (δηλαδή τι αντικείμενα θα εκτεθούν) εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟ το 2009, ενώ η μουσειογραφική (το πώς θα εκτεθούν τα αντικείμενα, προθήκες κλπ.) εγκρίθηκε - ως προμελέτη - μόλις την περασμένη Τρίτη.

Η οριστική μουσειογραφική μελέτη θα κατατεθεί στο ΚΑΣ τον Ιούνιο. Πάντως, ένα χρόνο πριν, στη Βουλή, ο υπουργός, Π. Γερουλάνος, έλεγε ότι «συντάχθηκαν οι προδιαγραφές, προκειμένου να βγει η προκήρυξη για διεθνή διαγωνισμό και να αναδειχθεί ο ανάδοχος της μελέτης» και ότι «ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ