Παρασκευή 27 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψέκασαν με χημικά τους υγειονομικούς

Κλιμακώνεται η αγανάκτηση των υγειονομικών για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, σαν αποτέλεσμα της λαίλαπας περικοπών και αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα το τελευταίο διάστημα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιστρατεύει τους αστυνομικούς και την τρομοκρατία, προκειμένου να «πνίξει» τις αντιδράσεις των υγειονομικών, αποδεικνύοντας ότι πηγαίνουν χέρι χέρι τα αντιλαϊκά μέτρα και η ένταση της κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού.

Χτες εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) και του «Δρομοκαΐτειου» πραγματοποίησαν κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα δυο ψυχιατρικά νοσοκομεία, τις ελλείψεις προσωπικού, για τις απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά, εξαιρέσιμα που τους οφείλονται από το Δεκέμβρη του 2010. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εργαζόμενοι του «Θριάσιου», του «Ευαγγελισμού» και ειδικευόμενοι γιατροί του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ.

Από νωρίς το υπουργείο Υγείας είχε ζωστεί από αστυνομικές δυνάμεις. Οταν οι υγειονομικοί επιχείρησαν να μπουν στο υπουργείο, προκειμένου να συναντηθούν με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας, οι αστυνομικοί κατέβασαν τα ρολά του υπουργείου και τους ψέκασαν με χημικά και δακρυγόνα. Ενας εργαζόμενος κατέρρευσε από τα χημικά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με αναπνευστικό πρόβλημα.

Η κυβέρνηση εντείνει την αστυνομοκρατία, τη βία και την τρομοκρατία, απέναντι στους υγειονομικούς με τις Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις στα νοσοκομεία, την επιστράτευση των εισαγγελέων, τη σύλληψη εφημερευόντων γιατρών κ.ά.

Οι υγειονομικοί κατήγγειλαν την τρομοκρατία και την επίθεση στους υγειονομικούς, αλλά και την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Στο πλευρό των υγειονομικών, βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι τα προβλήματα στη δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Στόχος τους είναι να δώσουν γην και ύδωρ στο ιδιωτικό κεφάλαιο και αυτό υπηρετεί και η συγχώνευση νοσοκομείων, ο πακτωλός χρημάτων που με διάφορους τρόπους δίνεται στους επιχειρηματίες της Υγείας», υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος. Σε αυτό το πνεύμα επισήμανε ότι αν η κυβέρνηση έδινε το 1/45 απ' όσα έδωσε στους τραπεζίτες το τελευταίο διάστημα θα μπορούσαν να προσληφθούν 25.000 νοσηλευτές και 4.500 γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία που στενάζουν από τις ελλείψεις. Τόνισε ότι δεν μπορεί να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και στην Υγεία, στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Κάλεσε σε συστράτευση με το ΚΚΕ και τη στήριξη της πολιτικής του πρότασης για την κοινωνικοπολιτική συμμαχία και τη λαϊκή εξουσία.

Οι υγειονομικοί του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους, όλο το λαό, να παλέψουν για την ανατροπή της πολιτικής που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα και τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, που προωθεί την ανατροπή των δικαιωμάτων των ασθενών και υγειονομικών. Να δημιουργήσουν ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο που θα διεκδικήσει ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και πληρωμές από τους ασθενείς, με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Κινητοποίηση και στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου και παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή πραγματοποίησαν χτες και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των υπερωριών, νυχτερινών, εξαιρέσιμων απ' το Δεκέμβρη του 2011. Σε μια περίοδο που γίνονται περικοπές, μειώσεις κλινών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων κ.ά., το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου προχωράει σε κινητοποιήσεις με αποκλειστικό αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων.

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής) κάλεσαν τους υγειονομικούς και ασθενείς να παλέψουν για το δικαίωμά τους σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, να απαιτήσουν καμία περικοπή, καμία πληρωμή, για εξετάσεις, φάρμακα, νοσηλεία, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ