Κυριακή 5 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη

Τη μνήμη του Ιάννη Ξενάκη, του κορυφαίου Ελληνα συνθέτη, που «σφράγισε» με το έργο του το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, τιμά το Φεστιβάλ Αθηνών, μ' ένα τριπλό αφιέρωμα, στην Πειραιώς 260 (Η). Πολύπλευρη προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και αποδοχή, ο αρχιτέκτονας, μαθηματικός και προ πάντων στοχαστής Ιάννης Ξενάκης έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ο συνθέτης που εισήγαγε πρώτος τον επιστημονικό λογισμό στη μουσική συνθετική διαδικασία. Με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατό του, τρία σημαντικά μουσικά σύνολα, που ειδικεύονται στη σύγχρονη μουσική, διατρέχουν το έργο του, το οποίο σήμερα επανέρχεται διαρκώς στο διεθνές προσκήνιο. Το αφιέρωμα ξεκίνησε στις 3/6 με τη συναυλία του πολυβραβευμένου «Arditti Quartet», αύριο (6/6) δίνει συναυλία η περίφημη «London Sinfonietta» υπό τη διεύθυνση του Ryan Wigglesworth, ενώ θ' ακολουθήσει η μουσική παράσταση του «Ergon Ensemble», με μαέστρο τον Νίκο Τσούχλο (8/6).

Η «London Sinfonietta», γνωστή για τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες και τις τολμηρές επιλογές στα προγράμματά της, θα παρουσιάσει έργα που ο Ξενάκης συνέθεσε κατά τη διετία 1975-'77. Το μουσικό σύνολο καλεί το κοινό να εξερευνήσει τις πρωτοπόρες συνθέσεις του Ξενάκη, όπου ο κόσμος της μουσικής συναντά αυτόν της αρχιτεκτονικής. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ερμηνεύει τα έργα «Επεί», «Κοττός» και «Φλέγρα». Στο δεύτερο μέρος θ' ακουστεί ηχογραφημένο το έργο «Διάτοπο - ο μύθος του Ηρός» για μαγνητοταινία, που ο Ξενάκης δημιούργησε το 1977 για τα εγκαίνια του Μουσείου «Πομπιντού» στο Παρίσι.

Η μουσική παράσταση του «Ergon Ensemble», με τίτλο «Ξενάκης σε Α' πρόσωπο», φιλοδοξεί ν' αναδείξει την προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης του δημιουργού, μέσα από την παράλληλη σκηνική αφήγηση κειμένων, την προβολή φωτογραφικού υλικού και βίντεο και την ακρόαση ηλεκτροακουστικών έργων. Το «Ergon Ensemble» διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μούζας. Μουσικολογική τεκμηρίωση - κείμενα: Αντώνιος Αντωνόπουλος. Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου. Προβολές βίντεο: Βίκυ Μπέτσου. Αφηγητής: Γιώργος Καραμίχος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ