Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιμένει για ιδιωτικοοικονομική λειτουργία...

...με αφορμή το μεγάλο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης

Τις προτάσεις που επεξεργάστηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για να διαχειριστεί την «οικονομική αδυναμία» που αντιμετωπίζει ως αποτέλεσμα των περικοπών στη χρηματοδότησή του από το υπουργείο Παιδείας, παρουσίασε χτες ο Πρύτανης του ΑΠΘ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου, παρουσία των φορέων της πόλης. Οι προτάσεις του ΑΠΘ αφορούν τη δυνατότητα λειτουργίας του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την αξιοποίηση της περιουσίας του, την ιδιοσυντήρηση του ιδρύματος, τη λειτουργία ως εργολάβου της εταιρείας αξιοποίησης, κλπ.

Στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, σημείωσε ότι τα μέτρα που προωθούνται στην εκπαίδευση, οι περικοπές στη χρηματοδότηση, είναι συνέχεια των γενικότερων αντιλαϊκών μέτρων που προωθούνται στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό. Προωθείται το Πανεπιστήμιο - Επιχείρηση που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες του Μεγάλου Κεφαλαίου και της αγοράς. Σε αυτή την κατεύθυνση κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός για την Παιδεία μικραίνει, εφαρμόζονται όλο και πιο βάρβαροι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι. Τα πανεπιστήμια υποβαθμίζονται, η Παιδεία γίνεται ακριβή και δυσβάσταχτη για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Σημείωσε ότι οι ευθύνες της διοίκησης του ιδρύματος είναι μεγάλες, καθώς στήριξε και εφάρμοσε όλα τα μέτρα που οδήγησαν στο σημείο αυτό. Πέρασε τη μείωση του προϋπολογισμού, ενώ η πρότασή της στη διαβούλευση για το νέο νόμο ταυτιζόταν με τις θέσεις του υπουργείου με μόνη διαφορά το ποιος θα διοικεί.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα συμπαρασταθεί στο ΑΠΘ στη διεκδίκηση όσων δικαιούνται από την κεντρική εξουσία. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα συναινέσει και θα αντιπαλέψει τη μετατροπή του σε επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ