Σάββατο 4 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή» - Μιχάλης Μ. Παπαϊωάννου «Κώστας Βάρναλης (Μελέτες)». Με αφορμή το πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τον Κώστα Βάρναλη, η «Σ.Ε.» κυκλοφόρησε τη δεύτερη έκδοση του εξαιρετικού έργου του αξέχαστου δημοσιογράφου του «Ρ», μελετητή της νεοελληνικής λογοτεχνίας Μιχάλη Παπαϊωάννου. Ο Μ. Παπαϊωάννου, μελετητής του βαρναλικού ποιητικού, πεζογραφικού, αισθητικού και μεταφραστικού έργου του Βάρναλη, περιέλαβε στο βιβλίο αυτό δεκαπέντε μελέτες του, δημοσιευμένες κυρίως στο «Ρ» και σε άλλες εφημερίδες και περιοδικά). «Γεια σου, φίλε! (Ανθολογία διηγημάτων για τη μετανάστευση για παιδιά και νέους)» (εικονογράφηση Εύας Μελά). Συλλογικό βιβλίο, με κείμενα που γράφτηκαν από συγγραφείς και όχι μόνο, και εκφράζουν βιώματα, συναισθήματα, προβλήματα παιδιών μεταναστών, στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά, στον τόπο μας. Κείμενα συγκινητικά που καθρεφτίζουν τις δυσκολίες της ζωής των μεταναστόπουλων στην Ελλάδα, την αλληλεγγύη και φιλία τους με τα ελληνόπουλα, όταν δε τις εμποδίζει ο ρατσισμός και ο σκοταδισμός. Κείμενα όμορφα για παιδιά και ενήλικες).

-- Ζήτρος: Αριστοτέλους «Ηθικά μεγάλα» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Βασίλειος Μπετσάκος. Το έργο αυτό αποτελεί μια από τις τρεις μεγάλες πραγματείες ηθικής διδασκαλίας του Αριστοτέλη. Οι άλλες δύο είναι τα «Ηθικά Ευδήμια» και «Ηθικά Νικομάχεια». Στα «Ηθικά μεγάλα» ο Αριστοτέλης αντιμετωπίζει την ηθική ανθρωπολογικά, με ζητούμενο την ευτυχία του ανθρώπου ως ελεύθερου και καλύτερου κοινωνικού υποκειμένου). Επίκουρος «Ηθική - Η θεραπεία της ψυχής» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Γιώργος Ζωγραφίδης). Ο Επίκουρος, ο πιο υλιστής φιλόσοφος των ελληνιστικών χρόνων, απορρίπτει τον ιδεαλισμό του Πλάτωνα, προεκτείνοντας τη φυσιοκρατία των Ιώνων φιλοσόφων και το Δημοκρίτειο ατομισμό. Με γλώσσα απλή, χωρίς ηθικολογίες, ξαναθέτει ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση, τη ζωή, το θάνατο, την κοινωνία και το πώς μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος. Στο βιβλίο περιέχονται μεταφρασμένα και σχολιασμένα τα έργα του Επίκουρου «Επιστολή προς Μενοικέα», «Κύριες δόξες», «Προσφόνησις» πάνω από 300 αποσπάσματα έργων του, επιστολές του και μαρτυρίες για τη ζωή και τη διδασκαλία του.

-- Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μυκόνου και Εκδόσεις Στεφανίδη: Παναγιώτης Κουσαθανάς «Μυζήθρα, ζυμήθρα (ένα αληθινό παραμύθι)». Εξαιρετικά καλαίσθητο, πανόδετο, μικρού σχήματος βιβλίο, με πανέμορφες ζωγραφιές της πολυβραβευμένης Φωτεινής Στεφανίδη, με θέμα τέσσερις καλοσυνάτες, χρήσιμες, γνωστικές, γενναιόδωρες, ενάρετες γυναίκες- που θυμίζουν την λαλά Ανεζώ και συνεχίζουν να φτιάχνουν, όπως εκείνη, την πιο νόστιμη μυζήθρα στο νησί, θυμίζοντας σ' έναν άντρα τα όμορφα παιδικά χρόνια του στο νησί, στα μέσα του 20ού αιώνα. Κείμενο και εικόνες αποτυπώνουν παλιές αξίες, ήθη, ομορφιές και χαρές της καθημερινής ζωής των απλών λαϊκών ανθρώπων.

-- «Κέδρος»: Χουάν Γκοϊτισόλο «Οικογένεια Καρλ Μαρξ» (μετάφραση Κατερίνας Ρούφου). Μυθιστόρημα που φαντάζεται τον Καρλ Μαρξ να περιπλανιέται και να παρατηρεί τη σημερινή ζούγκλα του Χρηματιστηρίου και του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου, τις μάζες, τα γκέτο των μεταναστών, τους πολιτικάντηδες, αναρχικούς και περιθωριακούς.

-- Σαββάλας: Εντμουντ Μπερκ «Στοχασμοί για την επανάσταση στη Γαλλία» (επιμέλεια, μετάφραση, εισαγωγή Χ. Γρηγορίου). Ο Ιρλανδός συγγραφέας, 1729-1797, με το βιβλίο αυτό έγινε διάσημος πολέμιος της Γαλλικής Επανάστασης, ενώ παραδόξως υπερασπίστηκε την Αμερικανική Επανάσταση). Γκ. Β.Φ. Χέγκελ «Πίστη και Γνώση» (μετάφραση, εισαγωγή, επιμέλεια Περικλή Βαλλιάνου). Αυτό το δοκίμιο του Χέγκελ, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, ασκεί κριτική στον καντιανισμό και αντιμετωπίζει το ανθρώπινο «είναι» ως «ενιαίο και οργανικά διατεταγμένο».

-- «Το Δέντρο» (λογοτεχνικό περιοδικό). Τεύχος 179-180, με εκτενές αφιέρωμα για τον Γιώργο Σεφέρη, με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατό του. Το τεύχος συνοδεύει cd, στο οποίο κείμενα του Σεφέρη διαβάζει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου, τεύχη 513, 514).

- «Η φωνή των Βολιμιατών» (δίμηνη εφημερίδα του Συλλόγου Βολιμιατών Ζακύνθου, φύλλο Γενάρη - Φλεβάρη με ενδιαφέροντα θέματα για το νησί και τον πολιτισμό).

- «Η Εύγερος Κεφαλονίας» (περιοδικό του Συλλόγου Φαρακλάδων Κεφαλλονιάς. Τεύχος 24, 25).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ