Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΥΡΤΩΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ζημιές σε καλλιέργειες

Πολλές αγροτικές καλλιέργειες χτύπησε το χαλάζι στο Μακρυχώρι και στη Γυρτώνη Λάρισας από τη χαλαζόπτωση της περασμένης Παρασκευής. Κυρίως, επλήγησαν μποστανικά - η ζημιά φτάνει σε μερικές περιπτώσεις το 80% - 90% και σε μικρότερο ποσοστό σε βερικοκιές και ροδακινιές.

Στο Νομό Τρικάλων, σημαντικές ζημιές προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση σε συνδυασμό με την έντονη βροχόπτωση σε αγροτικές καλλιέργειες στην Πηνειάδα, στη Νομή, στους Ταξιάρχες, στο Μεγαλοχώρι και στην Πατουλιά.

Στην επαρχία Αγιάς, σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η καλλιέργεια μήλων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αρκετά μειωμένη η παραγωγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και, βέβαια, να αντανακλάται στο μειωμένο εισόδημα που θα έχουν οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας.

Οπως επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, «πολύ έντονο είναι το φαινόμενο της εμφάνισης φουζικλάδιου, παρά τις επίμονες προσπάθειες και τις καλλιεργητικές φροντίδες των παραγωγών που δεν απέδωσαν». Και προσθέτει: «Οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις και τις εναλλαγές του καιρού κατά τη διάρκεια της άνοιξης, αλλά και σήμερα, προκαλώντας την εμφάνιση της ασθένειας λόγω της μεγάλης υγρασίας και οι καλλιεργητικές φροντίδες των χωραφιών αύξησαν κατακόρυφα το κόστος παραγωγής του μήλου».

Καταλήγοντας, η ΕΟΣΝΛ και οι αγροτικοί σύλλογοι της επαρχίας ζητούν την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μέσω της διαδικασίας του ΕΛΓΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ