Πέμπτη 16 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ
Παρέμβαση για να ζουν οι Ρομά σε ανθρώπινες συνθήκες

Ανακοίνωση σχετικά με την ανάπλαση της περιοχής του Ελαιώνα και τη μετεγκατάσταση των Ρομά που ζουν σήμερα κάτω από άθλιες συνθήκες εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση Μοσχάτου Ταύρου». Ειδικότερα, όπως σημειώνει στην ανακοίνωση: «Η ανάπλαση που προβλέπεται για την περιοχή του Ελαιώνα, απαιτεί "συνέργεια όλων των κοινωνικών οικονομικών εταίρων", δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση μιας ΠΑΕ και μεγαλοεργολάβων όπως ο Βωβός. Ετσι προωθείται η αλλαγή της χρήσης γης προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ενεργοποιούνται θεσμοί όπως τα ΣΔΙΤ».

Γι' αυτό η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ότι η υπόθεση της ανάπλασης δεν πρέπει να μείνει μόνο στην Επιτροπή των κατοίκων του Ταύρου, αλλά να αξιοποιηθούν όλοι οι μαζικοί φορείς της περιοχής, ώστε οργανωμένα να διεκδικήσουν: «Ο Ελαιώνας να γίνει αποκλειστικά για χρήση των κατοίκων της περιοχής με ελεύθερη πρόσβαση και όχι για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων».

Η παράταξη στη συνέχεια της ανακοίνωση αναφέρεται ειδικά στους 500 Ρομά που κατοικούν στον Ελαιώνα μεταξύ Βοτανικού και Ταύρου, σημειώνοντας ότι: «κατοικούν σε τρισάθλιες συνθήκες, χωρίς νερό, ηλεκτρικό, αποχέτευση, αποτέλεσμα της τραγικής κατάστασης και της εγκατάλειψης που έχουν περιέλθει εξαιτίας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».

«Για την επιβίωσή τους, επισημαίνει, καταφεύγουν στην καύση καλωδίων με καταστροφικές συνέπειες στη υγεία τη δική τους και των γύρω κατοίκων. Η ύπαρξη καταυλισμών μέσα στη βρώμα και τη μόλυνση έχει συγκεκριμένες αιτίες, η ανάγκη, η φτώχεια και η εξαθλίωση έχουν οδηγήσει δεκάδες ανθρώπους (τσιγγάνους και μετανάστες) στο να ψάχνουν το μεροκάματο μέσα στα σκουπίδια. Για την κατάσταση αυτή υπάρχουν μεγάλες και σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των δημάρχων τους. Οι ίδιοι είναι που συντηρούν εδώ και δεκαετίες το πρόβλημα, όχι μόνο δεν παίρνουν κανένα μέτρο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διαβίωσης των τσιγγάνων με την μετεγκατάστασή τους σε σπίτια με υποδομές αλλά δεν παίρνουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα βελτίωσης των απαράδεκτων συνθηκών στους καταυλισμούς. Ιδιαίτερη ευθύνη φέρει η δημοτική αρχή της Αθήνας, γιατί δεν έχει πάρει μέτρα με έργα βελτίωσης των υποδομών των καταυλισμών».

«Η μοναδική λύση είναι η απογκετοποίηση και η ένταξη των τσιγγάνων στην κοινωνία, ελαχιστοποιώντας τα προβλήματα διαβίωσης και παραβατικότητας. Οι Ρομά είναι αναπόσπαστο κομμάτι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του τόπου», τονίζει καταλήγοντας και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα όπως:

-- Να ενθαρρυνθούν οι Ρομά για πλήρη και σταθερή απασχόληση με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

-- Αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας με βάση κεντρικό σχεδιασμό, ώστε η εμπορική δραστηριότητα να μην έχει καμία συνέπεια στο περιβάλλον και στην υγεία όλων μας.

-- Απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να νομιμοποιηθούν οι Ρομά που ασκούν εμπορικές δραστηριότητες.

-- Αμεσα να παρθούν μέτρα για μετεγκατάσταση των Ρομά σε σπίτια με πλήρεις υποδομές, σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης.

-- Μέριμνα για τη μόρφωση των παιδιών των Ρομά σε νηπιαγωγεία, σχολεία με τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, με υποχρεωτική εκπαίδευση, γιατί η έλλειψη διαπαιδαγώγησης σε συνδυασμό με την εξαθλίωση γεννούν την παραβατικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ