Παρασκευή 17 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πηγή» έμπνευσης ο Νιζίνσκι

Αύριο (9 μ.μ.) στο Ηρώδειο, το Φεστιβάλ Αθηνών, θα παρουσιάσει τη χοροθεατρική παράσταση «Nijinsky: Είμαι μια μαριονέτα του Θεού...». Νοσηλευόμενος σε ελβετικό ψυχιατρείο, ο μυθικός Ρώσος χορευτής Βασλάβ Νιζίνσκι (1890 - 1950, που έζησε στη Γαλλία), βυθίζεται στην απελπισία και την τρέλα. Η τέχνη του, η φυσιογνωμία του θεατρώνη Ντιαγκίλεφ και της γυναίκας του, Ρόμολα, «στοιχειώνουν» τον μεγαλοφυή, διάσημο, αλλά τραγικού τέλους χορευτή. Παραισθήσεις, σωματικό και ψυχολογικό άλγος, αίσθημα απόρριψης και μοναξιά κατακλύζουν τον Νιζίνσκι, που παλεύοντας με τη ζωή και το φάντασμα της τέχνης, νιώθει και λέει ότι «είναι μια μαριονέτα του θεού». Γιατροί, το ζεύγος Ντιαγκίλεφ, υπηρέτες, γκαρσόνια, νοσοκόμοι, φαντάσματα προσώπων της περασμένης ζωής του και «χορευτών» τον τυραννούν, καθώς εκείνος «φιλοσοφεί» για την αγάπη, το θάνατο, το χορό, το καλό και το κακό.

Το κείμενο και η σκηνοθεσία του Σταύρου Σ. Τσακίρη μοιάζει με «ντοκιμαντέρ» για την τρέλα και τη δημιουργία. Η παράσταση εμπνέεται από το «Ημερολόγιο του Βασλάβ Νιζίνσκι», το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ρόμολα Νιζίνσκι, την αυτοβιογραφία της Μπρονισλάβα Νιζίνσκι, την αλληλογραφία της Τ. Καρσάβινα και δημοσιεύματα της εποχής.

Σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης - Animation Graphics, κοστούμια: Αντώνης Βολανάκης, μουσική: Νίκος Κυπουργός, χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος, φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, δραματολόγος: Δήμητρα Πετροπούλου. Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Ρήγος, Γιάννης Τσορτέκης (παίζουν και οι δυο τους ρόλους του Νιζίνσκι και του Ντιαγκίλεφ), Ευδοκία Ρουμελιώτη, Τατιάνα Παπαμόσχου, Αποστολία - Γαλάτεια Τσακίρη, Σιμώνη Τσακίρη, Μαριέττα Βέττα, Χλόη Θεοδωροπούλου, Τάσος Καραχάλιος, Γιάννης Νικολαΐδης. Συμμετέχουν σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ