Τρίτη 21 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αύριο η κινητοποίηση των καλλιτεχνών

Στις 11 π.μ., η συγκέντρωση στο Μουσείο Ακρόπολης και πορεία στο υπουργείο Πολιτισμού

Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση οργανώνουν αύριο (11 π.μ.), έξω από το Μουσείο Ακρόπολης και πορεία προς το ΥΠΠΟΤ, οι φορείς: Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Σωματείο Εργαζόμενων Χορού (ΣΕΧΩΧΟ), Ενωση Τραγουδιστών Ελλαδας, Σωματείο Σκηνοθετών Ταινιών μικρού μήκους, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Ωδείου Αθηνών, Πανελλήνιος Σύλλογος Θεατρολόγων, Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Σωματείο Τραγουδιστών Μελοδράματος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σωματείο Καθηγητών Ωδείου Αθηνών, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ΥΠΠΟΤ.

Οι φορείς υπογράφουν κοινό πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, απαιτώντας μεταξύ άλλων:

  • Αύξηση του προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό στο 2%.
  • Να σταματήσει η επιχειρηματική λειτουργία στα κρατικά θέατρα, ΔΗΠΕΘΕ, Λυρική, κρατικές ορχήστρες, μουσικά σύνολα και γενικά στις κρατικές πολιτιστικές δομές και δράσεις και να επιχορηγούνται επαρκώς.
  • Ακύρωση της συμφωνίας παραχώρησης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο ίδρυμα «Νιάρχος». Αύξηση των επιχορηγήσεων σε θέατρο, χορό, μουσική, εικαστικά. Καμιά χρηματοδότηση στα μονοπώλια του χώρου.
  • Καμιά απόλυση εργαζομένων καλλιτεχνών στους δήμους (μουσικούς, ηθοποιούς, εικαστικούς) και να έχουν μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρόσληψη θεατρολόγων στα κρατικά θέατρα. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις κενές οργανικές θέσεις στα ΝΠ του πολιτισμού. Κατάργηση της αναλογίας 1 προς 5, που νεκρώνει κάθε δραστηριότητα.
  • Κατάργηση του περιορισμού του 24μηνου που επιβάλλει ο ν. Παυλόπουλου για αρχαιολόγους, καλλιτέχνες, τεχνικούς των κρατικών θεάτρων. Κατάργηση των 100 ενσήμων ως προϋπόθεση για περίθαλψη και ασφαλιστικά βιβλιάρια στους εικαστικούς και λογοτέχνες. Κατάργηση του ΦΠΑ στο καλλιτεχνικό έργο.
  • Καθολική λύση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού των καλλιτεχνικών κλάδων χωρίς εργοδότη (δημιουργών). Αναμόρφωση του νόμου για τις «τιμητικές» συντάξεις του ΥΠΠΟΤ, αύξηση του αριθμού τους και χορήγηση βιβλιαρίων δωρεάν νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους καλλιτέχνες. Καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς και εφαρμογή του νόμου για το 1% για την τοποθέτηση έργων εικαστικών τεχνών σε δημόσιους χώρους και κτίρια. Διατήρηση όλων των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Επιδόματα ανεργίας στο 80% του μισθού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Ολοι στον αγώνα για την κοινωνική λειτουργία της Τέχνης και τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη. Ολοι στον αγώνα για να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα. Αγώνας τώρα για την προστασία της ζωής μας από την ανεργία, από τη μείωση του εισοδήματος, από τη βαριά φορολογία και την ακρίβεια», τονίζουν τα σωματεία, στον αγώνα των οποίων, όπως ανακοίνωσε χθες, μετέχει και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων του ΥΠΠΟΤ, επισημαίνοντας: «Καθώς τα προβλήματα για τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού είναι κοινά και όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες της συστηματικής υποβάθμισης του Πολιτισμού στο όνομα της οικονομικής κρίσης, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, συνυπογράφει το κάλεσμα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για κοινό αγώνα στο χώρο του Πολιτισμού και δηλώνει τη συμμετοχή του στις κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις».

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, αλλά με άλλο πλαίσιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας (2011-12-07 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι να δώσουν το δικό τους περιεχόμενο! (2011-10-12 00:00:00.0)
Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα (2011-06-22 00:00:00.0)
Για τα προβλήματα καλλιτεχνών και εργαζομένων στον πολιτισμό (2010-11-16 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης (2009-01-15 00:00:00.0)
Πολιτική απαξίωσης των φορέων (2006-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ