Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
48ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αφετηρία νέων ταξικών αγώνων

Πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά, ώστε η 48ωρη απεργία να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα ενδυνάμωσης της ταξικής πάλης, να αποτελέσει την αρχή νέων αγώνων. Αυτό ήταν το κεντρικό στοιχείο στη χτεσινή σύσκεψη, που διοργάνωσε η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή των κλαδικών συνδικάτων Μετάλλου από την Αθήνα, την Ελευσίνα, τον Πειραιά και τη Βοιωτία, τα Σωματεία της Ζώνης, την ΕΑΒ, τη «Χαλυβουργική», το «ΜΑΛΤΕΖΟ» κλπ.

Στη σύσκεψη, συζητήθηκε διεξοδικά η ανάγκη να παρθούν γρήγορα και άμεσα μέτρα ώστε οι ταξικές δυνάμεις να φτάσουν όσο πιο πλατιά γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα αξιοποιηθούν όλες οι μορφές προπαγάνδας και προσέγγισης. Από συσκέψεις και συζητήσεις, περιοδείες στους χώρους δουλειάς και συγκεντρώσεις εργαζομένων στα διαλείμματα, μέχρι και το Σαββατοκύριακο, να γίνουν συζητήσεις, πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργαζόμενους. Βάρος πέφτει και στους ανέργους, με την ανεργία να θερίζει σε όλο τον κλάδο.

Κατά συνέπεια, βαρόμετρο για την επιτυχία αυτής της απεργίας είναι το ζήτημα της οργάνωσης της εργατικής τάξης και της ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος, «αλλιώς ο εργαζόμενος λαός δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανοίξει ο δρόμος για τη μαζικοποίηση, την ενιαιοποίηση και το συντονισμό των εργαζομένων του κλάδου, σε μια πορεία που έχει ορίζοντα όχι μόνο την επερχόμενη 48ωρη απεργία, αλλά και τους αυριανούς αγώνες.

Επιπλέον, έγινε ξεχωριστή συζήτηση για το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οπως τονίστηκε, οι δυνάμεις αυτές στην πράξη υπονομεύουν την επιτυχία της απεργίας. Είναι ενδεικτικό ότι δεν πηγαίνουν σε κανέναν χώρο εργαζομένων, δεν επιδιώκουν το συντονισμό και την ενοποίηση της πάλης. Ετσι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ ακολουθούν μια παρελκυστική τακτική, όπου ενώ στα λόγια δε διαφωνούν με τις κινητοποιήσεις, την ίδια στιγμή δεν τις παλεύουν μέσα στους χώρους εργασίας ή αλλοιώνουν το ταξικό τους περιεχόμενο. Αλλο παράδειγμα είναι ότι στο Συνδικάτο Μετάλλου της Ελευσίνας, όταν τέθηκε το θέμα της 48ωρης από τις ταξικές δυνάμεις, η ΠΑΣΚΕ καταψήφισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ